Montserrat és una muntanya que té un gran sentit simbòlic i espiritual pel País, tal vegada, però ha estat i és un paradís pels excursionistas i escaladors, els seus camins, les seves parets de conglomerat i les seves canals i boscúries ens ofereixen infinitat d’itineraris que travessen el massís en totes direccions.

EXCURSIÓ A SANT JERONI. El punt més alt de Montserrat

Nosaltres avui farem una excursió clàssica que des de La Vinya Nova (El Bruc) ens portarà fins a Sant Jeroni  (740 m de desnivell) el punt més alt de la muntanya però també el sostre de les comarques de L’Anoia i El Bages que conflueixen en aquest vèrtex geodèsic natural de 1.236 metres d’altura.

Com veieu en el mapa de situació, heu d’arribar per l’autovia A-2 i tant si veniu de Lleida com de Barcelona heu de sortir al Bruc i travessar la urbanització el Bruc Residencial i després agafar una ampla pista de grava que ens portarà als aparcaments de la Vinya Nova on deixarem el cotxe.

Recordeu d’agafar aigua perquè no en trobareu en tot el camí i també si us escau, alguna cosa per picar. Ben calçats i amb els bastons a punt a les 8:30 del mati agafarem el camí que surt del mateix restaurant i travessa l’olivar en direcció a Can Jorba. Veieu el mapa de l’excursió

 

En pocs minuts ens endinsarem al bosc i arribarem a un desviament a la nostra dreta (PR C-78) on veurem un pal amb un senyal groc i blanc l’agafarem i tot seguit trobarem una tanca de fusta  que ens indiquen que entren a la Reserva natural de la Muntanya de Montserrat, el camí, conegut com a Camí dels Francesos s’enfila de seguida pel rocam, al cap d’una estona tenim l’oportunitat de fotografiar dues cabres salvatge (Capra pyrenaica), seguim pujant i a les 10:15 serem al Coll de l’Ajaguda (830 m) on farem una aturada i picarem alguna cosa per agafar forces, tenim la sort que el nostre company biòleg, que avui ens acompanya ha portat cireres del Baix Llobregat, una delícia.

Deixem el coll i el camí torna a pujar de valent per un camí força emboscat que passa per sota del Camell de Sant Jeroni, i al cap d’uns 3/4 d’hora arribarem a l’ample camí que ens porta ràpidament a les escales finals que menen al mirador de Sant Jeroni, tot plegat hem tardat unes 3 hores més l’aturada de l’esmorzar.

   

La baixada la farem pel mateix camí, en unes dues hores serem a la Vinya Nova, on si us voleu podeu dinar al restaurant del mateix nom que disposa d’unes terrasses molt agradables i ombrades.

Us desitgem una bona tornada.