La seva perenne verdor, els seus boscos i les altes muntanyes que l’envolten, adobats amb la seva llengua pròpia, la seva riquesa cultural i la bona gastronomia fa d’aquestes valls uns indrets que no ens podem perdre. Us proposem passar dos dies, que ben segur gaudireu intensament. Tot l’itinerari excepte les excursions a peu es pot fer perfectament amb cotxe particular.

La Vall d’Aran ofereix infinites oportunitats que van des d’excursions d’alta muntanya, boniques caminades i visites a preciosos pobles i viles, us convidem a que la descobriu seguint la vostra intuïció i preferències. Així i tot per si us  serveix i també per animar-vos us deixem tota la informació de l’itinerari que vam fer amb els nostres companys de la Colla dels dissabtes. Per més informació cliqueu: Visit Val D’Aran

La nostra proposta contempla dormir dues nits a Viella i a part de visitar la capital de l’Aran, fer dues excursions a llocs emblemàtics de la Vall com són: 1) Uelhs deth Joeu i l’Artiga de Lin. 2) El pla de Beret i  Montgarri. 3) I una visita tranqui-la al precios poble de Baguerge.

Us deixem un mapa general de la zona per ajudar-vos a situar els llocs esmentats

Vielha e Mijaran

És el nom que avui té la capital de l’Aran després que el 1970 Viella s’annexionés sis pobles de la part de la vall que es coneix com Mijaran, la població  a gràcies als seus entorns naturals i a l’esquí s’ha convertit en un centre turístic de primer ordre que te una gran oferta residencial i gastronòmica i una important vida cultural. Si teniu una estona us recomanem anar a veure el Crist de Mijaran, imatge policromada del segle XII que es troba a l’església de Sant Miquel de Viella.

 

Si voleu més informació sobre la ciutat, llocs on dormir, restaurants, i propostes ludiques, cliqueu: Vielha Mijaran

1) L’ARTIGA DE LIN i UELHS DETH JOEU (LES BORDES)

L’Artiga de Lin es un verd i magnífic prat molt planer situat a 1485 metres d’altura, rodejat d’altes muntanyes, on hi ha un refugi que es punt de partida de nombroses excursions i travesses d’alta muntanya. Per arribar-hi com veieu en el mapa general anterior, des de Viella heu d’agafar la carretera N-230 en direcció a França , fins a Les Bordes on trobareu una pista asfaltada que us portara fins a L’Artiga, on deixarem el  cotxe. Nosaltres farem una senzilla excursió d’unes dues hores que com veieu en el mapa que us adjunten ens portarà fins a la cascada (Saut de Pomèro) i als Uelhs deth Joeu, espectaculars fonts considerades com el veritable naixement del riu Garona, des que el 1.931 el geòleg francès Norbert Casteret, descobrí que les aigües que sorgeixen en els Uelhs deth Joeu a l’Artiga de Lin provenien de les aigües de fusió de la glacera de l’Aneto.

De tornada cap a les Bordes ens aturem a veure i gaudir de la frescor que desprèn l’espectacular  Hont deth Gresilhon que està just en la mateixa pista. Quan arribeu a la N-230 a  Les Bordes, com segurament serà l’hora de dinar us recomanem agafar-la en direcció a França i anar al bonic poble de Bossost, on a part de visitar-lo trobareu tota mena de llocs per menjar alguna cosa, més informació: Bossost

 

2) EL PLA DE BERET I MONTGARRI.

Per arribar a Beret des de Viella heu de prendre la C-28 en direcció al Port de la Bonaigua (veieu el mapa general de la zona) i en arribar a l’estació d’esquí de Baqueira agafar la C-142B que us pujarà fins al Pla de Beret. Us recomanem aturar-vos en una corba en 360º que hi ha desprès del km 4 on hi ha un aparcament i un mirador que ofereix una magnífica vista de la vall i del Massís de La Maladeta al fons.

Aquesta excursió és una circular d’unes tres o quatre hores que des del pla de Beret on neix el cabalós riu Noguera Pallaresa ens portarà resseguint el riu fins al Santuari de Mongarri com veieu en el mapa adjunt l’anada la fem per una ampla pista que baixa suaument pel marge dret del riu i la tornada pel camí que puja pel marge esquerre del riu i passant pel pont de Cabau ens portarà fins a l’aparcament.

 

3) BAGUERGE, UN DELS POBLES MES BONICS DE LA VALL

En acabar l’excursió a Montgarri, una bona opció és anar fins a Baguergue (per arribar-hi, veieu el mapa general de la zona) on podem fer un àpat típic aranès en qualsevol dels restaurants del poble i després fer una passejada pels seus bonics carres i places. Si vols informació d’on menjar i que fer clica: Baguergue

Us deixem un recull de fotos per animar-vos a fer la visita.

 

De tornada cap a Viella passareu per Salardú (1268 m d’altitud) que desprès de l’annexió de Tredòs, Bagergue, Gessa, Unha, Garòs i Arties a passat oficialment a dir-se Naut Aran. Us recomanen aturar-vos i fer una visita a la impressionant església de Sant Andreu (Segle XIII) un dels màxims exponents del romànic tardà aranès que conserva unes extenses i molt ben conservades pintures murals del segle XVII.

La nostra proposta arriba fins aquí, segur que vosaltres descobrireu moltes més coses a fer en aquestes espectaculars valls, pirinenques i segur que com nosaltres quan deixeu la vall direu !hi tornarem!

Bon viatge de tornada.