De la importància que L’estany de Banyoles té per aquest territori,  en dóna fe el fet que la comarca on està situat, ha pres el nom de Pla de L’Estany. Amb una superfície de 107 Ha. és l’estany natural més gran de Catalunya, a part de la seva bellesa paisatgística és també una curiositat geològica important, doncs durant molts anys el seu orígen fou un misteri, avui se sap que es va formar com a conseqüència dels cataclismes tectònics associats a la formació del Pirineu i posterior emplenament dels enfonsaments càrstics resultants, amb les aigües subterrànies procedents de l’Alta Garrotxa. A part d’aquest apunt, el que farem a continuació és descriure l’itinerari que dóna la volta a l’estany, una caminada d’unes dues hores que es pot fer a qualsevol època de l’any, però que nosaltres, recomanen fer-ho a la primavera.

DSC03483.1

LA VOLTA L’ESTANY DE BANYOLES. Una plana passejada que no us decebrà.

Per començar, no hi ha res millor que un mapa per saber com arribar i que és el que anem a fer, així que com sempre en aquest bloc, us adjuntem un mapa de situació en el que segons d’on vingueu podreu decidir la ruta més convenient.

Molta gent visita l’estany, però la majoria es queden a la riba que hi ha just davant la ciutat, us animen a seguir l’itinerari que fa la volta completa i gaudir dels racons i les vistes que l’excursió us proporcionarà. En qualsevol cas, com podeu veure en el mapa de detall, recomanem aparcar a la zona del parc de la Draga que és des d’on començarà la nostra volta al llac. Cliqueu a sobre els mapes per ampliar-los.

mapa_captura (4)    mapa detall

El camí principal i les seves derivacions està molt ben senyalitzat, de manera que podreu escollir els llocs i punts d’observació que voleu visitar, pocs minuts després de començar a caminar  trobareu una caseta d’informació on si voleu us donaran mapes i propostes turístiques. Tot i així, us volen incloure el mapa de l’itinerari que edita l’oficina de turisme de Banyoles. Clica a sobre per ampliar.  
DSC03401.1 DSC03409 
DSC03422 

Com podreu veure, ben aviat trobarem les famoses pesqueres que integrades a l’ entorn i ben conservades, conformen en aquesta part de l’estany un paisatge molt especial. En poca estona, un cop superada la casa de colònies el Vilà arribarem a Santa Maria de Porqueres (segle XII) on ens aturarem una estona per visitar aquesta bonica església assentada damunt un petit turó.

DSC03433 DSC03435 IMG_3692 IMG_3693 

Continuarem la passejada seguint el camí indicat, si ens ve de gust, en 5 minuts podem arribar-nos fins al mirador de la Cuaranya que és el lloc més estret de l’estany i té unes bones vistes a banda i banda, seguirem fent la volta i aviat veurem la torre de control del camp de regates i la zona de banys, una mica més endavant passarem davant de l’original pesquera la Carpa D’or i en pocs minuts ja serem al Parc de la Draga on hem deixat el nostre vehicle. Estem segurs que heu gaudit d’aquesta caminada, a continuació hem inclòs una galeria de fotos per animar-vos a fer la volta completa, si les voleu ampliar, feu clic a sobre.

DSC03439 DSC03441 DSC03448 DSC03455

DSC03463 DSC03476 DSC03485.1 DSC03491

La zona de Banyoles, a part de l’estany ofereix un ample ventall de possibilitats per ampliar la nostra visita, i convertir aquesta matinal, amb una completa i ben aprofitada jornada. Entre les moltes coses per fer, podem destacar:

Una passejada pel centre de la ciutat amb la visita, entre altres llocs d’interès, del Monestir de sant Esteve de Banyoles, el museu Darder i la porxada plaça Major,  segur que us agradarà. Per +info clica:   Banyoles            Monestir           Museu Darder 

També us recomanem o una petita excursió a LES ESTUNES, (Espai d’interès geològic) bonic paratge de balmes i esquerdes de marbre travertí salpicat de magnífics  roures i alzines. Per veure la situació i l’itinerari, clica sobre el mapa:

les_estunes_mapa_del_tresor  Si vols +info clica:   Les Estunes    

5933797739_cd9dde2360_n p.majorbanyoles  estunes.2

Pel que fa al sempre important tema del menjar, Banyoles te una gran oferta gastronòmica, apta per totes les butxaques, també podreu dinar en alguna de les àrees de pícnic que trobareu per la zona.