El cap de creus i el seu entorn de la Serra de Rodes, ens ofereixen unes grans possibilitats per endinsar-nos en la idea de viatjar.és.cultura, el marc natural d’excepcional valor geològic juntament en el ric patrimoni romànic i prehistòric ens dóna el privilegi de gaudir en un espai de territori relativament petit, de paisatges i monuments únics.
Aquesta excursió es pot fer sense pressa en un cap de setmana de manera que és recomanable buscar un lloc on dormir que recomanem sigui a Cadaqués, però també pot ser a Port de la Selva o Llança.
Cliqueu a sobre el mapa per veure’l gran.
1) Sant Pere de Rodes i el Castell de Verdera
Aquesta primera aturada en el nostre recorregut ens du a un dels monestirs més importants del romànic català, la seva estructura, el seu passat i la seva situació el fan únic, encarat al vessant de gregal de la Serra de Rodes, rep la primera llum del dia, però també les batzegades de la tramuntana, el paisatge feréstec que els elements han modelat al seu entorn, juntament amb l’àmplia visió del Mediterrani, proporciona a l’ indret una dimensió i bellesa extraordinària.
Tot i que la contemplació del paisatge ens convida a quedar-nos a fora, la visita a l’interior del monestir és obligada doncs el circuit, molt ben dissenyat ens permet descobrir totes les edificacions, taulades i racons que l’acurada restauració permet avui visitar. Si cliqueu sobre el planell, podeu amplia el que avui és la planta del monestir
Per més informació clica aquest enllaç: Sant Pere de Rodes
Pujada al castell:
Un cop acabada la visita al monestir, si fa bo, recomanem pujar al Castell de Sant Salvador de Verdera, un caminoi que surt davant l’entrada del Monestir ens portarà en una mitja hora al capdamunt de la Serra de Rodes, on des de les ruïnes del castell gaudirem de la millor vista de la plana Empordanesa i la badia de Roses, amb molta seguretat també podreu sentir la força dels vents predominants a l’Empordà com són la Tramuntana o el Gregal. Per ampliar el mapa, cliqueu a sobre
Una lectura recomanable:
Si us agrada la literatura històrica medieval, podeu llegir un llibre molt interessant sobre Sant Pere de Rodes i el seu entorn en el segle XII, es tracta com veieu a la imatge de: RERE ELS MURS de Núria Esponellà, editat per Columna (2009)
2) La Selva de Mar i el Port de la Selva
El topònim SELVA, que està incorporat en el nom de tots dos pobles, ens indica clarament que antigament, els boscos dominaven el paisatge d’aquestes valls fins a tocar de mar, el cultiu de la vinya, les necessitats de fusta dels habitants, juntament amb els freqüents incendis que ha patit la zona al llarg dels segles, ha fet que avui quedin com a mostra d’aquesta selva, tan sols algunes pinedes i alzinars que malgrat tot, i gràcies a la presencia tan propera del mar, tenyeixen el paisatge d’un verd i blau intens indescriptible.
La nostra proposta és que tot baixant de Sant Pere ens aturem a La Selva de Mar on a part de poder dinar, és també interessant fer una breu visita al poble, estem segurs que la seva estructura com a poble de muntanya us sorprendrà agradablement.
A molt pocs minuts de la Selva de Mar està Port de la Selva, de fet al segle XVIII aquest nucli avui molt més important gràcies al turisme, era el barri pescador de La Selva, ja que els pobles per defensar-se dels atacs corsaris s’establien més a l’interior.
Aquesta vila turística i marinera mereix una visita, a part de l’obligada volta pels carrers del poble, si teniu temps, val la pena fer una passejada pel camí de ronda, i si s’escau també un bon bany, si voleu conèixer més coses de la vila, podeu clicar el següent enllaç: El Port de la Selva
3) Cadaqués
A aquesta població, a la qual arribarem des del Port de la Selva pel coll de Perafita és potser una de les més boniques de la Costa Brava.
En Josep Pla va saber expressa molt bé el seu encant quan la descriu en la seva Guia de Catalunya: “Cadaqués, rodejat de misteriosos olivars, al fons del seu port natural -el millor de tota la costa-, és una de les poblacions de perfil més personal de tot el mediterrani”. El seu blanc intens contrasta amb l’entorn gris i el verd que li confereixen els marges construïts amb esquists i les oliveres que hi són plantades.
Si el paisatge és impagable, passejar pels carrers i racons de la població és també una experiència única que no és pot obviar. Tot plegat fa d’aquest poble el lloc ideal per fer-hi nit, la seva variada oferta gastronòmica i de llocs per dormir, és una raó més a tenir en compte.
Per més informació cliqueu: Cadaqués
4 i 5 ) Port Lligat, el Pla de Tudela i el Cap de Creus
Per poder fer aquesta etapa amb certa tranquil·litat és convenient sortir de Cadaqués una mica d’hora i agafar la carretera del Cap de Creus, a uns pocs Kms. trobarem el trencall que va a Port Lligat i conduirem fins al pàrquing que hi ha just a la platja. Val la pena fer un tom i admirar la preciosa badia que s’obre davant els nostres ulls, si tenim sort i no hi ha moltes barques, contemplarem un racó que encara conserva el seu aire natural. Per visitar la casa de Salvador Dali es Convenient demanar hora per avançat, informació i horaris: Dali-Port Lligat
Marxem de Port Lligat, i ens dirigim de nou cap al Cap de Creus en mig de un paisatge que s’esdevé cada cop més lunar, ben aviat trobarem un desviament, aquest cop a l’esquerra, que ens mena ràpidament al Paratge de Tudela, veritable paradís pels amants de la geomorfologia, aquest indret on es trobaven les barraques del club Mediterrané, ha estat restaurat recentment i convertit en un itinerari de natura, aquests treballs han estat premiats internacionalment.
si voleu veure el vídeo dels treballs de restauració cliqueu —>
La visita -imprescindible- dura entre 1 o 2 hores depenent de la vostra curiositat.
Per veure el mapa, detalls de l’itinerari i més informació, clica: Paratge de Tudela
Si voleu saber els horaris d’obertura, clica: Horaris
Un cop acabada la visita per arrodonir el circuit agafarem el cotxe i anirem al far del Cap de Creus, on si ens bé de gust podem dinar en el restaurant que hi ha en el mateix far, o fer un pícnic en alguna de les meravelloses cales que hi ha a cada costat, tanmateix i depenen de l’època en què feu la visita, estem segurs que no podreu resistir la temptació de fer una capbussada, ja sabeu que quan anem a zones de costa sempre heu de dur el banyador a mà.