Qui no coneix aquestes terres de la Catalunya del sud, amb l’itinerari que els presentem avui, tindrà l’oportunitat de fer un tastet de l’enorme varietat de paisatges i indrets d’interès que amaga aquest ample territori format per espectaculars muntanyes, profunds engorjats, treballades planes pigallades de camps d’oliveres i un llegat humà importantíssim. No és estrany que Picasso quedes captivat per la força dels paisatges que veia durant les seves estades a Horta.
La nostra visita de dues jornades a les Terres de l’Ebre es limitarà aquest cop les comarques de La Ribera d’Ebre i La Terra Alta deixant però pendent per una altra ocasió les també magnifiques comarques del Montsià i El Baix Ebre.
En el nostre periple el primer dia passarem per Mora d’Ebre, visitarem Miravet amb el seu castell templer (1), el celler modernista de Pinell de Brai (2) i farem una excursió pels estrets de la Fontcalda de Gandesa (3), la jornada acabarà a Horta de Sant Joan on farem nit.
Farem nit a Horta de Sant Joan (4) i el segon dia el dedicarem a fer una excursió a les impressionants Roques d’en Benet (5) i una visita al convent de Sant Salvador amb una caminada circular a la muntanya de Santa Bàrbara que li fa de recer (4b).
Nosaltres per dirigir-nos a la primera destinació, vam arribar a la comarca des de Reus, passant per Mora d’Ebre, on ens vam aturar una estona per esmorzar i contemplar el imponent riu i el bonic i lleuger Pont de les Arcades que el travessa.
Us deixem un mapa de situació que us ajudarà a ubicar i arribar als diferents llocs de l’itinerari, cliqueu a sobre per ampliar.
1) MIRAVET I EL SEU CASTELL. (Ribera d’Ebre). El riu, el castell templer, el pas de barca, el cap de la vila, les terrisseries, tot plegat fan d’aquest poble un indret únic que no podem deixar de banda.
Des de Mora d’Ebre prenem la carretera T-324 i en 5 minuts passant per Benissanet i pel Raval dels Canterers arribarem a Miravet, us recomanem aparcar a la Plaça de l’Arenal que ofereix una magnífica vista del meandre del riu i pujar a peu al castell pel Cap de la Vila, són uns 20 minuts però paga la pena fer-ho, si aneu justs de temps, podeu agafar la pista asfaltada que puja fins a l’aparcament del Castell, la visita a l’interior és de pagament i val 3,5 € així que vosaltres decidiu. Més informació sobre Miravet i el seu castell clica: Miravet
2) EL CELLER COOPERATIU DE PINELL DE BRAI, (Terra Alta). Una joia de l’arquitectura modernista que es visita obligada.
L’arquitecte Cèsar Martinell Brunet per encàrrec de la Mancomunitat de Catalunya, a principis del segle XX va construir molts cellers amb l’estètica modernista tan arrelada al País, el celler de Pinell a petició dels mateixos cooperativistes havia de ser el més distingit de tots, i realment l’arquitecte es va lluir construint un edifici bell i majestuós que a més destacava en la seva època per la seva funcionalitat i tecnologia. Construït el 1919, bàsicament amb obra de maó, tant el seu exterior, amb uns frisos preciosos de rajols vidriats, com l’interior, amb la seva estructura de tres naus i el sostres suportats per altíssims arcs parabòlics ha fet que sigui conegut com la catedral del vi.
Si us animeu a fer la visita que dura uns 40 minuts, obriu bé els ulls i gaudiu dels detalls i les solucions arquitectòniques i artístiques que aquest deixeble de Gaudí va utilitzar en el disseny d’aquest celler.
Per horaris, preus i més informació, cliqueu: Celler cooperatiu de Pinell de Brai . Us deixo unes fotos per animar-vos a fer la visita.
Acabant la visita segurament serà un bon moment per menjar alguna cosa, si en porteu, us recomanem fer-ho en el següent destí, és a dir a La Fontcalda on arribareu amb 30 minuts, sinó, també ho podeu fer a la Fonda Ca l’Àngel a Pinell de Brai.
3) LA FONTCALDA, (Terra Alta). Un paratge al peu de la Serra de Pandols molt representatiu dels profunds engorjats que els rius han esculpit en aquestes impressionants muntanyes.
Sortim de Pinell de Brai per la carretera C-43 amb direcció a Gandesa al cap de 6 km trobarem una desviació a mà esquerra que indica La Fontcalda, es tracta d’una pista asfaltada bastant estreta amb molts revolts per la que hem de circular amb precaució, als 10 km aproximadament arribarem al Santuari de la Fontcalda on aparcarem el cotxe. Aquest indret pot ser un bon lloc, si encara no ho heu fet per menjar alguna cosa.
El santuari pertany al municipi de Gandesa i està situat en uns estrets que el riu Canaletes ha format obrin-se pas entre les muntanyes, els seus tolls i les altes parets configuren un bell paisatge objecte de la nostra excursió. Com veieu en el mapa que us oferim, des del santuari recorrerem el riu en les dues direccions del seu curs. A continuació us deixem un mapa de detall, com podem veure, si voleu, podeu allargar una mica l’excursió, anant fins al bonic Monument al Pelegrí que està a uns 20 minuts dels estrets de dalt.
Deixarem la Fontcalda per la mateixa pista que hem baixat, a l’arribar a la C-43 girarem a l’esquerra en direcció a Gandesa on arribarem en uns minuts, com veiem en el mapa de situació hem d’agafar la carretera T-3531 que ens portarà fins a Horta de Sant Joan.
4) HORTA DE SANT JOAN, (Terra Alta). La natura i la història es conjuren en aquesta bella població que no deixa indiferent a ningú.
Envoltada d’un paisatge extraordinari hem escollit aquesta població per fer nit i perquè queda molt a prop de les dues excursions que volem fer l’endemà, Ens estarem a l’Hotel Miralles on hem reservat mitja pensió, el tracte familiar, el menjà cassola i els preus assequibles fan aquest lloc molt recomanable.
Us deixem un mapa de la vila (clica a sobre per ampliar) amb la situació de l’hotel, l’ajuntament i el Convent de Sant Salvador, lloc de sortida de l’excursió circular a Santa Bàrbara.
Recomanem fer una volta per la vila antiga pujant fins a la porxada plaça de l’Ajuntament, podreu comprovar com es manté encara el traçat medieval dels seus carrers. Aquesta població té cultural-ment molts punts d’interès com són el Centre Picasso, L’Eco Museu del Port, el mateix Ajuntament, l’olivera mil·lenària coneguda com Lo Parot i l’Almazara o molí d’oli, nosaltres vam arribar prou tard per no poder visitar tots aquests llocs, però ben segur que hi tornarem amb més temps per poder gaudir amb tranquil·litat de tot el que aquesta vila ens ofereix. Us deixem unes fotos del poble, l’última és l’olivera mil·lenaria, cliqueu a sobre per ampliar-les.
Tota la informació d’Horta a: Horta de Sant Joan
5) LES ROQUES D’EN BENET. (Terra Alta). Una formació rocallosa espectacular, que sols veure-la et vénen ganes de pujar-hi.
Avui com volem fer dues excursions, encara que no són llargues cal que ens espavilem, aixi que esmorzarem ben d’hora a l’hotel i sortirem cap a Les Roques d’en Benet, aquest sorprenen conjunt monolític de roques conglomerades que són el nostre primer objectiu. Com veieu en el mapa de situació inicial a 2 km d’Horta arribareu a la carretera T- 330 que va a Arnes, l’agafarem a la dreta i als pocs metres a la nostra dreta ja trobarem el desviament cap a Les Roques (està indicat) es tracta d’una pista asfaltada que transcorre per uns magnífics camps d’oliveres amb les nues parets de roca al fons, al cap de 4,5 kms planers trobaren una pista de terra de a la nostre esquerra amb un pal de senyals que ens marca la direcció a les roques, deixarem el cotxe just on comença la pista de terra. El camí està molt fresat i no te pèrdua, així i tot, us deixem un mapa d’aproximació i un de detall de l’excursió que us poden ajudar, cliqueu a sobre per ampliar-los.
Proveïts d’aigua i dels pals que sobretot a la baixada ens seran molt útils, començarem a caminar pista amunt, al cap d’uns 25 minuts a l’esquerra trobarem un senyal de pista feta amb pedres i una fletxa pintada que indica el corriol que tenim de prendre,
El camí és fàcil, si bé s’ha d’anar amb compte amb no fer rodar les pedres, sols hi ha un punt anomenat Pujador de la Roca Grossa (veieu el mapa) que requereix l’ajuda d’una corda instal·lada però que no representa cap perill i se supera fàcilment, passat aquest punt arribarem ràpidament a l’ample i planer Coll de les Roques on s’obre un magnífic panorama, ens dirigirem en suau pujada cap a l’esquerra, ben aviat el camí fa un gir també a l’esquerra i s’enfila per un ampla barranc que ens porta a un coll que dóna directament al cim de Les Roques d’en Benet anomenat El Castell, tot plegat des de l’aparcament una hora i quart. Com veureu el vessant de llevant d’aquesta muntanya és molt més practicable que les imponents parets de ponent, així que si voleu us podeu entre-tenir voltant una mica per la zona, o contemplant els voltors que segurament us vindran a saludar, això si, sobretot si aneu amb nens, cal tenir cura de no apropar-se als espadats.
La tornada fins a l’aparcament la farem pel mateix camí que hem pujat, si porteu menjar, aquest és un bon moment per fer un mos, nosaltres no en portaven i van decidir anar a Horta on vam fer uns merescuts entrepans en un bar de la vila.
4b) SANT SALVADOR D’HORTA I SANTA BÀRBARA, (Terra Alta), Una muntanya amb forma piramidal que per la quantitat d’ermites que l’envolten podrien qualificar-la de sagrada.
Aquesta part del nostre itinerari d’alguna manera el podem considerar com opcional de manera que vosaltres decidireu si teniu ganes de caminar més o preferiu dedicar les hores que us queden a passejar per Horta. L’excursió es tracta d’una circular a la muntanya que dura una hora i mitja aproximadament. Com veieu en el mapa de situació de l’apartat (4) anirem en cotxe fins al Convent de Sant Salvador on aparcarem. Seguirem el camí que indica un pal de senyals cap a la cova de Sant Salvador.
Us deixem un mapa de l’excursió (cliqueu a sobre per ampliar-lo) per si us animeu a fer aquest bonic recorregut circular, no oblideu de portar aigua i si s’escau els pals. En arribar a la cova el corriol s’enfila rapidament fins a un camí molt ben traçat amb murs i xiprers que puja encaixonat en una canal, al capdamunt arribarem a l’ermita derruïda de Sant Antoni amb una gran vista sobre la plana, continuarem el corriol per un curt tram planer i una mica aeri, que es passa però, sense complicacions, de seguida trobem el desviament que surt a la dreta i enrere cap al cim de Santa Bàrbara on hi ha les ruïnes de l’ermita del mateix nom.
Els més valents poden continuar per la cresta fins a la Creu de Santa Bàrbara, nosaltres no ho vam fer, doncs es un pas molt aeri, que al capdavall tampoc ofereix una panoràmica molt millor. El descens el vam fer pel camí de pujada fins a trobar el camí de la circular que continuarem amb forta i pedregosa baixada cap al convent. Aviat el veurem als nostres peus amb una bonica vista dels camps de conreus i el poble d’Horta al fons, tot seguit passarem per l’emitòri reconstruït de Sant Pau, en pocs minuts i ja caient la tarda arribarem a l’aparcament.
Cansats, però satisfets pels dos dies passats en aquesta terra, on la natura es mostra encara amb tota la seva força, agafarem el cotxe i refarem el camí cap a casa.
Esperem que l’itinerari us hagi agradat