En aquest itinerari ens desplaçarem a la Catalunya Nord, concretament al Rosselló, aquesta comarca amaga una pròdiga munió d’espais naturals i un important patrimoni cultural que mereix conèixer. Des dels frondosos boscos del vessant nord de l’Albera fins a les boniques costes de la Marenda, passant per monestirs com  Serrabona o Elna, aquest territori  ens ofereix múltiples itineraris de natura i cultura, nosaltres com que sols disposem de dues jornades ens hem decantat per:

1er. dia: Visita al camp de Refugiats de Ribesaltes, a la maternitat d’Elna (opcional) i a la bonica vila marinera de Cotlliure.

2on.dia: Excursió circular pels camins de l’aigua els boscos de la Reserva Natural i la Torre de la Maçana.

Aquest es un itinerari que podeu fer tant a la tardor com a la primavera, doncs, tant el paisatge com el clima son adients, a l’estiu, sobretot Cotlliure hi ha molta gent.

Us afegim un mapa general situació en el que podeu veure les nostres etapes, cliqueu a sobre per ampliar.

També podeu clicar sobre les fotos per ampliar-les

Ribesaltes

Cotlliure

La Maçana

1) Camp de concentració de RIBESALTES, (Rosselló). Un lloc recuperat per la memòria històrica.

Aquest cop viatjar és cultura es desplaça un xic dels seus itineraris habituals, tanmateix creiem que val la pena fer aquesta marrada cap al nord per conèixer aquest espai molt ben concebut, que recupera una part de la història dels “refugiats” republicans espanyols que en la seva retirada van creuar el Pirineu fugint del franquisme. Poc després, ja en plena II guerra mundial, des d’aquest i altres camps el govern col·laboracionista de Vichy, deportaria a milers de persones cap als camps d’extermini nazis de Dachau i Mauthausen. Encara quedant en peu els restes d’algunes barraques d’aquest camp, però el més colpidor és l’edifici soterrat que acull l’espai museístic i les històries i fotos que es presenten amb un gran realisme.

 

Si voleu + informació de continguts, horaris i preus cliqueu —> 

Per arribar al memorial de Ribesaltes, com veureu quan obriu el mapa, eu de deixa l’autopista A-9 a la sortida 41, agafar la carretera D-12 i seguir els indicadors. Per veure el mapa clica: mapa

La nostra següent etapa és Cotlliure, de manera que desfarem el camí tornant a l’autopista i entrarem en direcció Perpinyà, a la sortida següent (42) la deixaren per incorporar-nos a la carretera D-900 i després la D-914 que a estones són autovies i ens duran a Cotlliure.


obpicWT5LhqELNA (Opcional)

En aquest punt de l’itinerari, si aneu bé de temps i us ve de gust, podeu fer una aturada a un lloc també relacionat amb l’exili de la guerra civil, ens referim a fer una visita a la Maternitat Suïssa d’Elna, on es van acollir i salvar d’una probable mort a centenars de nadons amb les seves mares. Horaris i + informació: Elna, la Maternitat SuïssaPer arribar-hi obriu el següent enllaç: Mapa Elna

elna_thum nens

Aquest divendres a TV3 a les 21:55 fan la pel·licula: LA LLUM D’ELNA   . Si vols veure la sinopsi, clica: http://www.ccma.cat/video/embed/5657565“>Trailer



2) COTLLIURE, (Costa vermella). Aquesta vila marinera, recreada per pintors i fotògrafs d’arreu del Món ens ofereix uns moments i uns paisatges que recordarem sempre.

 

La costa vermella és una delícia pels sentits, i Cotlliure es la joia que corona aquesta costa, així doncs, no podríem saltar-nos aquesta bonica població rossellonenca. L’església de Santa Maria que a la fotografia centrem en el visor turístic és potser el símbol mes conegut de la vila, però Cotlliure te molts més al·licients per la mirada dels bons viatgers, no és en va que ha estat i és un lloc d’encontre d’artistes que buscaven lloc d’inspiració per les seves obres. Matisse, Picasso, Braque, Dérain i altres pintors de l’escola fauvista han portat molts racons d’aquest poble arreu del Món. Hi ha molts llocs d’interès per visitar, nosaltres però us convidem a obrir bé els ulls i passejar pels seus carrers i places gaudint del barreig cromàtic que amb el mar de fons ens ofereix la Vila.

    

Per arribar a Cotlliure, si veniu  per la carretera D-914, heu de deixar-la a la sortida 13 (Cotlliure) i seguir els senyals indicadors de “centre vile”, (cliqueu sobre el mapa adjunt per ampliar-lo). Si no trobeu lloc, us recomanem anar fins l’aparcament de pagament del “Chateau Royal” que és gran i molt cèntric.

La nostra proposta contemplà fer nit en aquesta població que disposa d’una gran oferta d’allotjament i restauració amb preus molt variables, de manera, que si no heu fet reserva prèvia, us recomanem abans de res, buscar un lloc per dormir. Si voleu més informació, cliqueu: Oficina de turisme de Cotlliure

   

  

     

Com heu pogut comprovar per les fotos, el temps és fa curt en aquesta vila tan bonica, no cal anar esvarat, a viatjar és cultura, ens agrada anar tranquils, el que es pot veure es veu i el que no, quedar per un altra ocasió. Tanmateix demà continuem el nostre itinerari cap als boscos de L’Albera, fent bona aquella dita “Del mar a la muntanya”. Ah! i toca llevar-se d’hora.

3) LA TORRE DE LA MAÇANA, (L’Albera). Una excursió pels camins de l’aigua i els boscos centenaris  d’un paratge natural de primer. ordre.

mapa rimbauL’excursió que us proposem avui és una circular que comença i acaba a Rimbau, un petit veïnat de Cotlliure. Té una durada entre 4 i 5 hores, per això us recomanem sortir d’hora i emportar-vos alguna cosa per menjar, també recomanem portar una llanterna per poguer passa per un antic túnel de vianants que trobarem a mig camí. A continuació us oferim un mapa per arribar a Rimbau des de Cotlliure (clica a sobre per ampliar), com podeu veure sortim per la “Route de Madeloc” i a la rotonda agafar la D-86 que passant per sota de la Nacional ens portarà fins a Rimbau, hem de travessar el poble i continuar uns 500 metres fins on hi ha el Mas de l’Om i una mica d’esplanada on aparcarem el cotxe.

DSC01689 DSC01683

Comencem a caminar (mireu el mapa de l’excursió i cliqueu a sobre per ampliar) per una pista de ciment en pujada que surt just davant de l’esmentat Mas,  més endavant es converteix en pista de terra que entre vinyars va remuntant (anirem trobant senyals grogues) en 30 minuts trobarem un pas canadenc i una mica més endavant creuarem la riera per un gual i continuarem per la pista, en pocs minuts albirarem a l’esquerra més enllà de les vinyes, el rocam que suporta la Torre Madaloc, important punt de vigilància de la costa de Banyuls. Com veieu en el mapa de l’excursió que adjuntem, el camí elevat ens permet veure en primer terme el Mas Torreneules i al fons la carena i el nostre objectiu, la Torre de la Maçana. Passat el mas arribarem a un pla amb un dipòsit verd, a l’esquerra surt un corriol que s’enfila pel bosc i en deu minuts ens porta a un camí ample (GR-10) on hi ha un pal de senyals, l’hem de seguir una estona amb direcció al Coll d’en Verderol, (el panorama és imponent) fins a una bifurcació  on deixarem el GR per prendre a la dreta el camí de les aigües cap al Coll Verderol (senyals grogues) en poc minuts arribarem a la Font d’en Vergès, un lloc ideal, si us ve de gust per menjar alguna cosa, tot plegat en aquest punt haurem caminat 1 h i 50 minuts.

mapa excursio

DSC01716 DSC01708

Un cop recuperades les forces continuarem el camí, en 10 minuts arribarem a un túnel construït el segle XI per la captació d’aigües, el podem agafar, els grans han d’anar una mica ajupit però es passa bé, en tot cas si no voleu passar pel túnel, el camí continua a través d’un rocam i retroba la sortida del túnel en uns 15 minuts, aviat passarem per la font d’en Cassanyes i arribarem als boscos de faigs i anirem albirant la Torre de La Maçana, a l’arribar al Coll d’en Verderol (787 metres) veurem que la tenim a tocar, en aquest punt entrem a l’espai declarat “Reserve Natural National Foret de La Massane”, un bosc que fa més d’un segle que no ha estat explotat i està considerat un dels boscos mes vells de la Mediterrània. Continuarem, en direcció al Coll de la Plaça d’Armes, el camí ara molt planer transcorre enmig de l’esplèndida i antiga fageda, passarem per davant d’una cabana de pedra seca i tot seguit arribarem al esmentat coll, des d’on amb una curta pujada de 15 minuts serem a la Torre de la Maçana (795 metres), fera unes 3 hores que hem sortit de Rimbau. Cal pujar al mirador de la torre, les vistes són fantàstiques, esperem que tingueu un bon dia i pugueu contemplar-les. A continuació us deixem una galeria de fotos per animar-vos a fer aquest recorregut.

 

 

  

 

Després de contemplar l’ampla i esplèndid panorama, desfarem el camí que hem fet per pujar a la torre, fins al Coll de la Plaça d’Armes, on seguint la indicació del pal de senyals agafarem el corriol que  amb una pronunciada baixada, en 1 hora aproximadament ens portarà a Rimbau. El camí entre faigs i castanyers aviat arriba a una pista que seguirem encara que a trossos agafarem algunes dreceres, atenció als senyals grogs i indicadors, passarem per sota d’una línia d’alta tensió on hi ha un pal indicador que ens informa que en trenta minuts serem al Rimbau, Efectivament aviat veurem el poble, com veieu en el mapa, hem de baixar fins a la riera, travessar-la i fer una petita pujada fins a les cases del poble i la carretera on hem aparcat el cotxe. Segurament a hores d’ara, estareu una mica cansats, tanmateix ens agradaria que com nosaltres penséssiu que l’esforç ha valgut la pena. 

     

 

Ara sols queda agafar l’auto i tornar cap a la carretera D-914, que agafareu en direcció a Perpinyà, com podeu veure en el mapa general del principi d’aquest itinerari, si aneu cap a Perpinyà heu de seguir per aquesta carretera, si aneu cap a Figueres, a Argelers heu d’agafar la D-618 que ens porta fins El Voló on haureu de decidir si preneu l’autopista o la carretera nacional N-9.  Així que Bon Viatge i aneu amb compte.