Collserola, la serra que fa de pulmó i recer de l’àrea metropolitana de Barcelona presenta un gran ventall de possibilitats pels excursionistes i amants de la natura. En aquesta pagina, intentarem descriure un dels itineraris mes clàssics dels molts que podem fer des de les diferents poblacions que envolten el parc natural, ens referim al que travessa l’espai natural pel vell mig, anant des de Vallvidrera a Sant Cugat, passant per Sant Medir.
Vallvidrera-Vila Joana
Vallvidrera és avui un barri de Barcelona que pertany al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Fins al 1890 va ser independent, antigament era un conjunt de cases disseminades que es va constituir al voltant de l’església parroquial de Santa Maria de Vallvidrera (segle X). Actualment el nucli més important de població està situat en el collet de La Vinyassa, al voltant de l’estació superior del Funicular.
Vila Joana és una antiga masia que el segle XVI, transformada posteriorment com a residència particular, el 1902 els propietaris varen acollir el gran poeta Jacint Verdaguer, que estant malalt de tuberculosis va morir al cap de poc temps en aquesta casa. Avui la casa pertany a l’Ajuntament de Barcelona i està en fase de restauració com espai d’interpretació històrica del MUHBA. Si voleu saber mes, clica: Vila Joana
Itinerari: Baixador de Vallvidrera-Monestir de Sant Cugat (Barcelonès i Vallès Occidental)
Per fer aquest itinerari d’unes 3/4 hores, cal començar aviat, com podeu veure al mapa general de l’itinerari que adjuntem, l’inici de la caminada és al Baixador de Vallvidrera del FGC on podeu arribar amb el vostre cotxe o amb el mateix ferrocarril. Just pujant les escales de les andanes, a la sortida de l’estació, a sobre mateix del túnel, hi ha el camí que ens porta en pocs minuts a la Vila Joana i al Centre d’informació del Parc de Collserola (depenen del nostre horari, podem visitar-lo. Per horaris i detalls clica: Informació Collserola).
Continuarem el nostre itinerari seguint els indicadors de Can Cortès, A continuació teniu un mapa: Detall -A- que us ajudarà en el seguiment de l’itinerari. Cliqueu a sobre per ampliar.
Seguirem l’ample camí que fa una suau pujada i que entremig dels pins ens dóna una fugissera visió de la torre de comunicacions de Collserola i el Tibidabo. En pocs minuts arribarem al Coll del Gravat (Can Cortès). Per continuar la ruta cap a Sant Medir, tot seguit us afegim el mapa: Detall -B- que us facilitarà la transició des del Coll fins a Can Ribes on comença el camí de Sant Medir (ATENCIÓ. heu de caminar uns 400 metres per la vorera de la carretera)
Des de Can Ribes, hem d’agafar un camí a l’esquerra i seguir els indicadors que diuen Vall de Sant Medir o Can Borrell, passareu davant d’una casa que i ben aviat travessarem el viaducte de Can Ribes que ens ofereix unes boniques vistes del bosc de Collserola, la plana del Vallès i la muntanya de Montserrat al fons. A partir d’aquí el camí es fa més estret i esdevé un corriol que transcorre en mig d’una frondosa vegetació formada per alzines, roures i matolls. El camí tot davallant i malmès per la instal·lació soterrada d’un cable de comunicacions ens menarà en una mitja hora a Sant Medir (segle X), on podrem gaudir d’un merescut descans i si s’escau, menjar alguna cosa. Cliqueu a sobre les fotos per ampliar.
Sant Cugat del Vallés, (Vallés Occidental). Una ciutat que ha sabut créixer i que cal conèixer.
Sant Medir pertany al municipi de Sant Cugat, però té un gran lligam cultural i de tradició amb la Vila de Gracia. per saber més clica: Sant Medir, dolça festa
Sortirem de l’esplanada de Sant Medir, en direcció nord, per un ampli camí seguint els indicadors de Can Borrell i Sant Cugat, en breus minuts trobarem les marques del GR-6 que resseguirem al llarg de la resta de l’itinerari. Al cap de mitja hora trobarem un desviament, que si aneu bé de temps, amb 5 minuts ens portarà a Sant Adjutori (Segle X), curiosa església romànica de planta rodona molt restaurada, si optem per fer la visita, hem de tornar pel mateix sender i reincorporar-nos al camí principal. Amb pocs minuts superarem Can Borrell i poca estona després veurem a l’esquerre la Torre Negra, ben aviat arribarem al Pi d’en Xandri (230 anys d’antiguitat), és un símbol per Sant Cugat i ben apuntalat resisteix amb força salut el pas del temps. Ja som a les portes de Sant Cugat, entrarem per l’avinguda del Pla del Vinyet (veure el mapa general) que seguirem fins a la següent rotonda on girarem a la dreta per l’avinguda de la Torre Blanca fins a trobar l’avinguda de Cerdanyola, l’agafarem a l’esquerra continuarem pel carrer de la creu i arribarem al Monestir de Sant Cugat del Vallés, joia romànica del segle IX que és imprescindible visitar. A continuació podeu veure una galeria fotogràfica. Podeu ampliar les fotos fent clic a sobre. Per saber més clica: Monestir
La nostra excursió pel seu caràcter matinal acaba aquí, sols queda anar fins a l’estació dels FFGG i agafar el tren cap a l’estació del baixador de Vallvidrera (si hem deixat el cotxe) o l’estació que ens convingui. Tanmateix si teniu temps i fa bo, us recomanem dinar en un dels molts restaurants que hi ha a Sant Cugat i després fer una agradable visita per la ciutat. Estem segurs que no us decebrà. Si voleu més informació, clica: Turisme Sant Cugat. Descarregat el mapa turístic: Mapa de Sant Cugat. Segons l’hora, també podeu anar a l’oficina de turisme que està en el mateix Monestir. Esperem que hageu tingut una agradable excursió.