El paisatge, la geologia i el vi són tres atributs d’aquestes terres que imprimeixen el seu caràcter, diferent de qualsevol altre territori de Catalunya. Us convidem a seguir aquest itinerari convençuts  que no us decebrà. En el mapa que presentem a sota podeu veure les diferents etapes, clica a sobre per ampliar. 

IMG_4228 Imagen2

Aquesta comarca té  la seva economia basada en dos dels productes tradicionalment mediterranis com són el vi i l’oli, desgraciadament a finals del segle XIX la fil·loxera que havia entrat a Catalunya per l’Empordà feia anys va arribar a la comarca causant la mort de la majoria dels ceps, això va representar l’enfonsament de la comarca que es va veure avocada a l’emigració. Avui el Priorat amb un gran esforç s’ha redescobert i es conegut internacionalment pels seus vins i  és l’única DOQ (Denominació d’Origen Qualificada) de Catalunya.  Per saber més clica: DOQ Priorat

1) FALSET, La porta del Priorat, 

IMG_4166

IMG_4170 DSC_5050La nostra primera aturada serà a Falset la capital del Priorat, està situada al sud de la comarca a uns 30 Kms. de Reus per la carretera N-420. Recomanen arribar cap a les 11:00, de manera  que podrem visitar aquesta bonica Vila i a les 12:00  anar a l’entrada del modernista celler cooperatiu dissenyat pel deixeble de Gaudi el també arquitecte Cèsar Martinell. Aquí comença una visita guiada molt especial que us permetrà saber algunes interioritats del celler i gaudir d’un tast dels seus magnífics vins. Ah, no us oblideu dels  vins dolços o rancis i també d’uns bons vermuts que tindreu l’oportunitat de provar. Si voleu més informació del celler cooperatiu de Falset-Marçá cliqueu: CELLER

2) EL LLOAR, Una excursió entre vinyars, cingleres i camins de ferradura

 IMG_4219 IMG_4251 IMG_4242

Aquesta excursió la podeu fer tranquil·lament en unes dues o dues hores i mitja, cal que porteu bon calçat un barret i força aigua i alguna cosa per menjar, si heu fet la visita del celler probablement no estareu en el LLOAR  fins a 2/4 de dues així que el millor que podeu fer és començar a caminar i quan trobeu una bona ombra aprofitar i fer un mos, val a dir que aquesta excursió no es recomanable ferla en ple estiu.  Heu de deixar el cotxe a la població. En el full editat per l’oficina de turisme del Priorat teniu molt detallat l’itinerari a seguir.mapaellloar

De retorn a Lloar agafarem el vehicle novament i ens dirigirem cap a  Gratallops on si us ve de gust, tenim l’ocasió d’aturar-nos en un dels importants cellers de la DOQ Priorat i comprar algun dels vins considerats dels millors de Catalunya, això si, cal que prepareu la butxaca.

IMG_4277

  cartoixaLa nostra ruta continua de Gratallops cap a la Vilella Baixa , depenen de com anem de temps  podeu aturar-vos o no, no obstant es interessant la vista que ens ofereix la població des de la carretera, on les cases que justament aixecant un o dos pisos en la seva façana del carrer mostren una imatge de gran alçada pel darrere.  Deixem aquesta bonica població agafant la carretera que va a La Vilella Alta i a la  Cartoixa d’Escaladei (segle XII).  Si voleu visitar la Cartoixa, cal que tingueu present els horaris de visita, si voleu més informació clica: Escaladei Com a quasi tot el Priorat aquí també hi ha un celler on elaboren els anomenats vins Scala Dei. Bé, tant si visitem la cartoixa, com si no, la nostra ruta continua cap a la Morera del Montsant on hi ha l’oficina del Parc Natural del Montsant, aquesta carretera, si el temps acompanya, presenta unes vistes fantàstiques dels  contraforts de la serra així que cal tenir la càmera a punt. (El Montsant però el deixarem per un altre itinerari)

 

3) SIURANA, L’últim bastió dels sarraïns a Catalunya

Quan arribem a Cornudella, trobarem el desviament que per una carretera estreta amb molts revolts ens pujarà fins a l’espectacular poble de Siurana. 

IMG_4324 IMG_4353IMG_4349 IMG_4348

IMG_4342  IMG_4298 IMG_4322

 Aprofitarem el que queda de tarda per visitar-lo i buscar allotjament, encara que és recomanable tenir reservat algun lloc on dormir, hi ha moltes opcions: càmping, refugi, hostals, allotjaments rurals. Si voleu més informació clica:  Siurana 

No deixeu d’anar fins als peus del castell per veure el balcó natural sobre la cinglera anomenat el Salt de la Reina. Segons la llegenda la princesa Abdelazia filla del últim Valí àrab de Siurana  es va llençar daltabaix muntada en el seu cavall per tal de no quedar en mans de les tropes cristianes que a les ordres de Bertran de Castellet varen reconquerir Siurana el 1154.

A Siurana hi ha llocs per sopar a gust de totes les butxaques aixi que vosaltres mateixos, com el poble és molt petit no us costarà gaire trobar un lloc adient 

Itinerari circular i geològic de Siurana 

Com quasi sempre convé sortir aviat, després o abans d’esmorzar, això depèn de vosaltres, no oblideu  un bon calçat i una ampolla d’aigua, si teniu intenció de remullar-vos al riu Siurana, caldrà portar un banyador i si voleu uns entrepans o alguna cosa per menjar que sempre va bé, tanmateix si voleu tornar a dinar a Siurana o podeu fer doncs en dues hores i mitja tornareu a ser a dalt la cinglera de Siurana. el següent mapa us ajudarà a seguir el camí que per altra banda està molt ben traçat i marcat:

img170

IMG_4369

El camí de la Trona surt al costat de les ruïnes del castell, de l’esplanada que serveix com aparcament, aquest primer tram és molt espectacular seguint una lleixa que travessa les parets verticals calcàries que conformen la part alta de la cinglera i ens ofereix unes magnífiques vistes sobre el riu Siurana i la seva vall. El camí, passat la Trona baixa abruptament cap a una pista que agafarem cap a la dreta, seguint la direcció del riu, en un moment determinat s’apropa molt a uns magnífics gorgs on si us ve de gust, us podeu remullar i descansa una estona.

Seguint  el camí, veurem el pantà a la dreta, continuarem i farem pràcticament el tomb a la punta de la  cinglera de Siurana que queda damunt els nostres caps, tot seguit, a la dreta,  es troba el sender que per damunt d’uns rocams de gres vermell ens porta fins al vell camí de Cornudella a Siurana, aquest tall de l’itinerari, de forta pujada conserva en alguns trams l’antic empedrat dels camins de ferradura. En una estona serem de nou a Siurana.

  IMG_4397 IMG_4372 IMG_4379

 

Des de Siurana, un cop haurem descansat i si s’escau dinat, podem anar pensant en la tornada, si aneu cap a les comarques de Lleida, potser us convindrà anar a buscar  l’autovia A-2 a Albí, passant per la pobla de Cérvoles i El Vilosell boniques poblacions del sud de les Garrigues que sense tenir la anomenada del Priorat, elaborant tanmateix uns vins molt apreciats. Si aneu cap a Tarragona, Barcelona o Girona, us recomano que passeu per Porrera ( si teniu temps podeu aturar-vos i visitar el poble), continuarem després cap al Coll de la Teixeta, La llicorella i les vinyes velles us acompanyaran en el camí de tornada. 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s