El Delta del Llobregat és una plana formada per al·luvions del riu, es va començar a construir fa uns 18000 anys i fins fa tan sols uns 2300 anys no va arribar a la seva configuració de costa actual. Si voleu saber més clica: Formació del delta

DSC_0099

És un gran espai de prop 100 Km2, saturat d’infraestructures de tota mena que donen servei a la gran metròpoli de Barcelona. De fet si no fos per la pressió de la seva gent i la lluita continuada per salvar-ne una part, aquest espai tan cobejat, avui estaria totalment ocupat per les esmentades infraestructures i els nous projectes que tenen aquest territori com a objectiu, el recent cas d’Eurovegas, afortunadament desestimat, es un exemple d’aquesta voracitat.

IMG_1487Tot i així, entremig de tot aquest batibull, amagats entre l’aeroport i el mar encara queden alguns tresors com són el Parc Agrari del Baix Llobregat i els Espais Naturals del Delta del Llobregat , aquest últim és l’objecte de la nostra passejada d’aquest matí.

Cal arribar d’hora(a les 9 obren). Aquests espais cobreixen diverses zones, nosaltres avui ens dedicarem a les dues que potser són les més característiques i humides de tot el conjunt, en el planell que podeu veure a continuació les hem marcat com opció -A- i opció -B- encara que les podeu visitar en un sol mati. Per arribar als aparcaments de les diferents àrees d’informació heu d’anar per l’autovia C-31 (Antiga autovia de Castelldefels) i deixar-la per les sortides indicades en el mapa, llavors seguir les indicacions en color marró dels espais naturals. Val a dir que si us agrada, tindreu l’oportunitat de fotografiar els avions molt a prop, doncs l’aparcament de la zona (A) està pràcticament a la capçalera de la pista d’aterratge de l’aeroport, no cal dir que el soroll dels “ocells de ferro” és molt fort, però, com els ocells de ploma que veurem dins l’espai natural, nosaltres també ens acostumarem.  Clica a sobre del mapa per ampliar-lo

Les zones que visitarem són les anomenades: Espais Naturals del Riu (A) i  Remolar-Filipines (B).

delta ll.bo

En el primer itinerari (A) anirem resseguint la ribera fins a la desembocadura del riu i voltarem per la pineda de Ca l’Arana i  l’estany de Cal Tet que ens ofereixen unes boniques vistes del riu així com de la vegetació i la fauna que hi són presents, l’itinerari està molt ben indicat i disposa d’explicacions molt adients per entendre les característiques de l’indret, tanmateix hi han una sèrie d’observatoris elevats per veure el paisatge, així com d’aguaits per contemplar els aiguamolls i les aus, el recorregut ens pot dur unes dues hores depenent del que ens entre-tinguem en els molts punts d’interès que anirem trobant.

 IMG_1436 

Galeria de fotos de l’espaí Natural del Riu. Cliqueu a sobre per ampliar

IMG_1427 IMG_1429 IMG_1430 IMG_1490 IMG_1514 IMG_1498

 IMG_1520 IMG_1531 IMG_1547 IMG_1579 IMG_1471 DSC_9789b

Per fer l’itinerari (B) cal superar l’aeroport tornant a agafar l’autovia en direcció Castelldefels i com indica el planell, deixar-la per la sortida Viladecans-Filipines, seguir les indicacions i després de diverses rotondes entrarem en l’espai natural, ja a dins, seguirem uns dos kilòmetres per una carretera estreta fins a l’aparcament on hi ha el punt d’informació de la maresma. En aquest itinerari tindrem l’oportunitat de visita la Maresma de les Filipines on hi ha dos punts d’aguait (la Maresma i la Bassa dels Pollancres) molt ben situats, on podreu veure moltíssimes especies d’aus en el seu hàbitat natural. Aquest recorregut el farem en menys d’una hora, de manera que ens quedarà temps per fer el camí que entre la riera de Sant Climent i  la pineda ens portarà fins a la platja de Viladecans on acaba el nostre itinerari, sols queda desfer el camí fins a l’aparcament i tornar cap a casa.

Galeria de fotos de l’espaí Remolar-Filipines. Cliqueu a sobre per ampliar

IMG_1610 IMG_1590 IMG_1602

IMG_1630b IMG_1632e IMG_1641b

IMG_1585 IMG_1593 IMG_1629 IMG_1646 IMG_1583 IMG_1650

DSC_0120 IMG_1661 IMG_1667 DSC_9701c capdeltallobregat13 Per acabar tan sols ens quedar recomanar-vos, que si teniu un mati lliure, us atanseu a descobrir aquests espais naturals que tenim el privilegi de tenir-los tan a prop.  Ah¡ també recordar-vos que si teniu nens, no els deixeu pas a casa.