El Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac amaga infinitat de racons com el que presentem a la fotografia de sobre, avui tornem per fer un itinerari molt bonic i curiós.

 Des del pàrquing de l’Alzina del Salari situat al Km 11 de la carretera BV-1221 farem una excursió circular que ens portarà al Coll del Boix, l’Hospital de Sang de la guerra carlina, la Font de la Pola i el Coll de Tres Creus, una caminada matinal d’unes tres o quatre hores per senders que recorren aquesta poc concorreguda part del Parc.

Per facilitar-vos l’arribada al pàrquing us deixem un mapa de situació d’aquest

Com hem dit abans, comencem l’excursió a les 9:00 des del pàrquing de l’Alzina del Salari, el camí com veieu a la foto arrenca just al darrere dels panells informatius del Parc. Encara que passarem per alguna font recomanem portar aigua, alguna cosa per menjar i un bon calçat. Us deixem un mapa de l’excursió circular i un de detall que us ajudaran a seguir l’itinerari.

 

El camí antic de Terrassa a Mura comença planer però ben aviat s’enfila per l’alzinar, passarem per una balma que ens queda a l’esquerra i en 10 minuts arribarem a una bifurcació de camins, prendrem el de l’esquerra que fa una mica de pujada aviat s’estreny i arriba just davant d’un rocam on farem un gir de 270 graus i resseguint un pendent de conglomerat arribarem a la zona anomenada els Graons de Mura, continuarem pujant i aviat arribarem al Coll del Boix on farem una aturada per fer un mos. 

Continuarem el camí en direcció a Mura i en 5 minuts veurem a la nostra esquerra tres esglaons que ens menen a l’anomenada Alzina del Vent o Bonica, monumental arbre centenari que presenta una enorme capçada i un perímetre de tronc de quasi 3 metres, està considerada com l’alzina més ben formada del massís de Sant Llorenç de Munt.

   

Des de l’alzina tornem enrere i agafem el camí ample i de baixada que trobem a la nostra dreta en 15 minuts trobarem un sender a l’esquerra marcat amb una H de color blau que ens indica el camí que ens portarà fins a la cova i l’Hospital de Sang (veieu el mapa de detall adjunt), si voleu, podeu entrar a la cova on veureu una pica de recollida d’aigua i la font.

    

      

Per tornar cap a l’itinerari circular refarem el camí uns minuts fins a tornar a la pista per la qual recularem uns 80 metres fins a trobar un sender a mà dreta que resseguint per sobre el Cingle del Forat ens menarà al Coll de la Tanca (veieu el mapa de detall), el camí estret però molt marcat no té pèrdua. Des del coll de la tanca i per sota el Cingle de la Pola en 15 minuts arribem a la Font i Balma de la Pola, un indret molt bonic que invita a aturar-nos una estona.

 

  

Deixem la font i ens reincorporem al sender que hem deixat, aviat arribarem a l’extrem d’una cinglera on hi ha la Balma de la Porquerissa (veieu el mapa de l’excursió) dita així perquè en temps de guerres els pagesos de la zona guardaven els garrins, l’amagatall està protegit per unes grans roques de conglomerat, on el camí fa un gir de 270 graus i ens portarà en uns minuts al Coll de les Tres Creus o de La Pola, al davant nostre veurem la coneguda roca d’aquesta serralada anomenada per la seva forma el Palle de tot l’Any.

   

Des del Coll de la Pola, seguin l’indicador agafarem un camí ample que es converteix en pista i amb 15 minuts ens  porta directament al pàrquing,

Tot plegat per fer la circular haurem tardat unes 3 o 4 hores depenent de les nostres aturades. Segurament per l’hora us podreu plantejar anar a dinar a casa, nosaltres per recomanació d’uns excursionistes de Matadepera que vam trobar en el recorregut, vam dinar al bar-restaurant La Granja, situat al carrer Sant Joan d’aquesta població on fan un menú molt econòmic i bo.

Esperem que l’excursió us hagi agradat, bon viatge de tornada