El Conflent, tan a prop i tan desconegut, en tan sols dues hores, des de Barcelona arribem a Vilafranca de Conflent, la nostra base d’operacions per gaudir del territori i la seva cultura
mapa del itinerari, clica a sobre per amplia
Amb aquest itinerari, en uns pocs kilòmetres i unes breus passejades gaudirem de meravelles naturals que l’erosió ha modelat per nosaltres i unes obres d’art romànic i medievals úniques
Les nostres etapes són:
1) Coves de les Grans Canaletes
Just a 2 minuts de Vilafranca del Conflent a la carretera que va cap a Vernet trobem aquest fantàstic paisatge subterrani format al llarg de milers d’anys pel carbonat de calci que l’aigua va modulant lentament. El recorregut es pot fer amb menys d’una hora, està molt ben senyalitzat i condicionat per gaudir de la visita. En el nostre cas vàrem sortir de Barcelona a les 9 del matí i a quarts de dotze ja estaven visitant les coves.
Per ampliar les fotos clica un cop a sobre
Més informació i horaris: Les Grans Canaletes
__________________________________________________________________________________________________________________________
2) La ciutat emmurallada de Vilafranca (Patrimoni de la humanitat)
La vila fou fundada el 1090 pel comte de Cerdanya Guillem Ramòn, va pertanya durant diverses etapes als comtats de Barcelona, regne de Mallorca i també a la corona francesa, finalment el 1659 degut al tractat dels Pirineus va passar definitivament a França on malgrat una revolta dels seus habitants i una breu reconquesta per part de les tropes espanyoles l’any 1793 ha restat juntament amb la resta de la Catalunya nord incorporada al departament francès dels Pirineus Orientals
Te una gran importància l’obra de millora de les fortificacions i construcció de baluards que va fer el famós arquitecte militar Sebastien Le Prestre, (Vauban) i que avui en dia encara podem admirar i visitar.
Situada a la confluència dels rius Tet i Cady és un bon lloc per dinar i passar el resta del dia, de fet és convenient cerca un hotel o habitació on poder dormir. La vila molt endreçada i bonica mereix una passejada sense presses gaudint dels seus racons i places, recomanen també, fer la visita interior de les fortificacions.
Pels més valents i si disposem de temps és possible visitar el Fort Liberia, construït par Vauban al capdamunt d’un rocam que domina la Vila i al que s’accedeix per un túnel excavat i una escala de prop de mil esglaons que comença a l’altre cantó del riu Tet.
No cal dir que una de les atraccions d’aquesta vila és la possibilitat d’agafar el tren “Jaune” que ens portaria per un interessant recorregut cap a la Cerdanya, però això ho haurem de deixar per un altra excursió, doncs els nostres plans per aquestes 30 hores al Conflent ens porten cap al patrimoni romànic d’aquesta vall.
Per saber més clica: Vilafranca de conflent
_____________________________________________________________________________________________________________________________
3) Els monestirs de Sant Miquel de Cuixà (s. X) i Sant Martí del Canigó (s. XI)
Es poden visitar en un matí si ens llevem una mica aviat, el claustre del Monestir de Cuixa (sols una part,doncs la resta està a Nova York) i la seva singular cripta pagant la pena per aturar-se una estona i fer la visita. Deixem Cuixà i com podem veure en el planell (Clica a sobre el mapa per engrandir-ho) començarem a pujar per una carretera estreta amb unes vistes molt boniques que passant pels pobles de Taurinya i Fillols ens dura fins a Vernet les Bains i Casteil on deixarem el cotxe en un pàrquing habilitat per a la gent que vol pujar al monestir, en de seguir les indicacions fins a arribar a un camí encimentat i costerut que amb paciència i mitja hora o tres quarts, ens dura fins a Sant Martí Com podreu comprovar l’esforç val la pena. Si voleu visita el monestir (les vistes són guiades) us recomanen consultar els horaris en l’enllaç que hem inclòs al final.
Podeu trobar mes informació i horaris si cliqueu: Sant Miquel de Cuixà Sant Martí del Canigó
______________________________________________________________________________________________________________________
4) Els orgues de Ille sur Tet
Ja de tornada cap a casa a la carretera nacional que va cap a Perpinyà, trobarem el poble d’Ille sur Tet, hem d’entrar al poble i seguir els senyals que indiquen Els Orgues, en un parell de kilòmetres trobaren el centre de visites on hi ha aparcament on deixarem el cotxe i comprarem el tiquet per visitar el paratge. En deu minuts per un camí que va paral·lel a una riera molt sorrenca arribarem a un indret que us sorprendrà tant per les formes que l’erosió ens ha descobert com per l’espectre cromàtic que especialment a la caiguda del sol adquireix el paisatge als nostres ulls.
Clica a sobre les fotos per ampliar-les
En acabar la visita, segurament per l’hora ja haurem de fer el pensament de tornar cap a casa, així que tornarem a la carretera i bon viatje de tornada.