La matinal que avui us proposem ens porta a l’extrem més occidental del Parc de Collserola, on resseguirem la carena que fa frontera entre els municipis del Papiol i Sant Cugat del Vallès passant pel Puig del Rossinyol i pel Puig Madrona. La major part de la caminada transcorre per frondosos boscos de pins i alzines que avui sens dubte no hi serien si no fos per la protecció que ha donat a aquest pulmó verd metropolita el PEIN (Pla d’Espais d’Interès Natural).

EXCURSIÓ CIRCULAR: El Papiol-Les Escletxes-Puig Rossinyol- Puig Madrona-Ermita de la Salut-Puig Madrona-El Papiol.

Per arribar al Papiol ho heu de fer per la carretera C-35 i la BV-1466 que acaba en aquest poble, veieu els mapes adjunts, cliqueu a sobre per ampliar.

L’excursió com podeu veure en els mapes que adjuntem comença al pàrquing que hi ha a Les Escletxes situat a la part alta del Papiol on arrenca el camí cap a l’Ermita de la Salut. Abans però, d’iniciar la caminada circular farem un petit recorregut per Les Escletxes del Papiol, formacions geològiques naturals formades en la roca calcaria fa milions d’anys, eren més extenses, però l’explotació industrial de la seva pedra les va reduir considerablement, així i tot val la pena fer una visita que no us portarà més de 20 minuts.

Tornarem a l’aparcament i agafarem el camí de La Salut que està molt ben senyalitzat, en un moment arribarem a un desviament on hi ha la Font de les Escletxes, i prendrem la pista forestal a la nostra esquerra que està marcada com G02, i amb suau pujada ens endinsem dins el frondós bosc de Collserola, amb 25 minuts serem a una cruïlla de pistes, (veieu el mapa de detall adjunt), agafaren un camí a l’esquerra marcat com a PR C-35 que amb forta pujada s’endinsa en el bosc.

En uns minuts seguint els senyals blancs i grocs passarem pel costat del Puig del Rossinyol i baixarem cap el collet on es troba la molt bonica  Ermita de la Salut (romànica, segles X-XI)

Aprofitarem l’àrea de descans de La Salut per fer un mos i continuarem el PR C-35 per un corriol que sur just darrere l’ermita i amb 10 minuts ens durà al Puig Madrona (356 metres) on, encara que amb el cel una mica enterbolit, tenim una magnífica panoràmica del Baix Llobregat i part del Vallès.

Just al darrere del vèrtex geodèsic retrobem el sender PR C-35 que en constant baixada s’endinsa dins l’alzinar i en uns 20 minuts ens porta a trobar la pista que va cap El Papiol i ja no deixarem fins a arribar al poble passant per uns bonics camps de velles oliveres i per davant de Can Esteve.

 

Entrarem al poble per la part nord (veieu l’itinerari del mapa) i aprofitarem per acostar-nos al nucli antic, agafarem el carrer Major fins al conjunt monumental que formen l’església de Santa Eulàlia i el Castell del Papiol que rodejarem pel seu exterior. Acabarem l’excursió tornant a l’aparcament de les Escletxes pels carrers de Lluís Companys i del Carme on podrem contemplar algunes de les cases modernistes que hi ha al poble. 

 

Esperem que aquesta matinal per Collserola us hagi agradat i tingueu una bona tornada a casa.