Montjuïc o “La muntanya dels Jueus” és un dels més poderosos referents de Barcelona, poblat ja en el segle IV a.c, en temps dels Ibers, es avui en el seu conjunt un lloc on la gent pot gaudir de la natura i de la cultura, els seus jardins temàtics, miradors, fonts, museus, boscos, escoles, instal·lacions de lleure i esportives aixi com el gran nombre d’institucions que hi tenen la seva seu i les grans facilitats d’accés, fan d’aquesta muntanya un lloc únic al Món, que la ciutat ha integrat a la seva trama urbana.

 

Després de fer excursions a molts cims, castells i boscos de Catalunya, a viatjar és cultura, avui ens hem decidit per un itinerari a la mateixa ciutat de Barcelona. Des de plaça Espanya farem un recorregut circular per la muntanya de Montjuïc que ens portarà fins al cim de 178 metres d’alçada on hi ha el Castell del mateix nom que corona la muntanya. De baixada coneixerem la part alta del barri del Poble Sec on sembla que el temps s’hagi aturat i finalment passant pel Teatre Grec i la Font Màgica retornarem al punt de partida. Tot plegat un bonic recorregut matinal d’unes tres hores que estem segurs que us agradarà.

A continuació us deixem un mapa de l’itinerari que hem seguit nosaltres, tot i això deixant-vos portar una mica pel vostre instint, segur que descobrireu racons inèdits que us sorprendran. clica per ampliar.

 

DE LA PLAÇA ESPANYA A L’ANELLA OLÍMPICA

Com podeu veure en el mapa Pujarem per l’Av. Maria Cristina i en arribar a Rius i Taulet  girarem a la dreta, passarem per davant de l’antiga fabrica Casaramona edifici construït per Puig i Cadafalch l’any 1902 (avui Caixa Fòrum) i  amb una pujada sostinguda anirem cap a l’Estadi Olímpic  tot passant per davant del Poble Espanyol, aviat enfilarem l’avinguda de l’estadi, a la nostra dreta ens queda L’Anella Olímpica amb la Plaça Europa, el Palau Sant Jordi i el propi estadi com a edificis prominents. Us deixem una galeria d’imatges d’aquesta part del recorregut, cliqueu a sobre els enllaços per més informació i a sobre les fotos per ampliar-les. 

  

DE L’ESTADI OLÍMPIC AL CASTELL

Yal com veieu en el mapa, passat l’estadi ens enfilem per uns vials costeruts cap al castell, deixarem a la nostra esquerra el Col·legi Tres Pins i el jardí de Petra Kelly i arribarem a una desviació i seguirem el vial de l’esquerra que per sota d’una espessa pineda ens dura al Castell. Si voleu més informació, clica: Castell de Montjuïc.  Deixem a la vostra elecció si voleu fer la visita o no.

El que si recomanem és fer la volta sencera al castell, resseguint el camí fora muralles travessareu el bosc caminareu per un camí molt segur per sobre el penya-segat que a llevant de la muntanya ens ofereix unes magnífiques vistes del port de Barcelona. 

    

    

DEL CASTELL A MIRAMAR

La baixada des del castell, tal com podeu veure al mapa, la farem pels bonics jardins i Mirador de l’alcalde (Atenció als artístics mosaics que decoren el terra), continuarem el descens cap als Jardins de Miramar que ens ofereixen pel cantó nord unes bones vistes de la ciutat amb el barri gòtic a primer terme i per llevant, una panoràmica del port i  una gran part de la costa del Barcelonès. En dies clars, com és el cas de la fotografia que hem posat a la següent galeria, és possible veure fins i tot el Montseny.

Si us ve de gust caminar una mica més, recomanen fer un volt pels jardins de Costa i Llobera, on veureu en un magnífic i cuidat entorn davant de mar, una preciosa col·lecció de cactus i plantes grasses considerada com de les millors del Món.

 

  

EL POBLE SEC i EL TEATRE GREC

A la falda de  Montjuïc, en el seu vessant nord es desplega el popular barri del Poble Sec, nosaltres farem una volta per la part alta del barri, la zona anomenada La Satalia un petit grup de carrers costeruts on les escales i els passatges s’alternen per fer possible la mobilitat dels veïns, aquest lloc és com un petit poble de cases i torretes on sembla que el temps s’hagi aturat, amenaçat d’enderrocament per el Pla Metropolità de Barcelona, es va salvar de la picota gracies a l’oposició veïnal.

   

En un tres i no res pujant les escales que hi ha al final del Passatge Martras (veieu el mapa de l’itinerari) serem als jardins i Teatre Grec, des del seu mirador podrem contemplar també una bonica vista amb els magnífics edificis del Museu d’arqueologia i del complex cultural del Mercat de les Flors en primer terme.

DE TORNADA, PER LA PLAÇA DE LES CASCADES I LA FONT MAGICA

Com veieu en el mapa, baixarem les escales del grec i deixant al nostre esquerra l’institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ens enfilarem per unes escales amb unes artístiques fonts a banda i banda que ens menen al passeig de Jean Forestier, des d’on tenim a sobre nostre la magnifica visió del Palau Nacional i als nostres peus l’espectacular complex que formen les cascades, la Font Màgica, el Passeig de Maria Cristina, la Plaça Espanya i el rerefons de la ciutat compacta encimbellada per la Serra de Collserola i el Tibidabo al bell mig de la mateixa. Certament poques ciutats poden presumir de tenir l’incomparable marc que ens ofereix en el seu conjunt la muntanya de Montjuïc.

 

Per aquells que vulguin allarga una mica l’itinerari i al mateix temps apaivagar la gana que la caminada sens dubte haurà despertat els recomanen que es desplacin pel Paral·lel fins al cor del Poble Sec, a la Plaça dels Ocellets i carrer Blai on trobaran quantitat de locals que ofereixen una variada oferta gastronòmica per a tots gustos i butxaques.

Esperem que l’itinerari us hagi agradat.