El Lluçanès és com un tascó posat entre la Plana de Vic a Llevant i el Berguedà a ponent, deia en Josep Pla, altres el veuen com un esglaó situat sobre el Moianès. En tot cas el que si té el Lluçanès, són uns paisatges magnífics formats per un mosaic de camps i boscos que paga la pena conèixer. Ara que la calor es retira i els colors de tardor despunten, us convidem a visitar aquesta comarca natural carregada d’història, també té totes les característiques per ser una comarca de Catalunya i de fet això és una reivindicació molt afermada entre la seva gent

   PIC_2885 Alpens Pedro de Sant Antoni IMG_1582 (2) retallada - copia IMG_2706

Tothom ha sentit parlar del Lluçanès però ubicar aquest territori dins de Catalunya no és fàcil. per això us oferim aquest mapa que el situa clarament en un altiplà inclinat cap al Llobregat entre Vic i Berga, com veureu en el mapa per arribar-hi podeu fer-ho per la carretera de Ripoll o per la de Berga A la dreta del mapa hem llistat els municipis que conformen el Lluçanès, si cliqueu al damunt, obtindreu més informació de cadascun:  

situacio lluçanes

En el seu conjunt aquestes poblacions tenen una mica més de 8500 habitants i una superfície d’uns 370 Km2, per la qual cosa podem trobar encara un territori amb un magnífic  paisatge   format per una mena de gran mosaic de camps i boscos que s’alternen al llarg i ampla d’aquest altiplà. 

Clica a sobre de l’itinerari per ampliar

cuadre itin 

img1571) MARE DE DÉU DELS MUNTS, la patrona del Lluçanès podem dir que des de la seva privilegiada atalaia observa amatent el territori.

No cal dir que aquesta primera  aturada es deu fonamentalment a les vistes, que si tenim una mica de sort, els Munts ens ofereix amb la seva alçada de més de 1000 metres. pel que fa al monestir podem dir que va ser construït a finals del s.XVII, la seva arquitectura és senzilla i sense pretensions, l’església,  de planta rectangular té l’accés per una bonica escalinata i un porxo amb una gran arcada, adossat a l’ala oest hi ha un restaurant que tanmateix gaudeix d’unes bones vistes. Pertany al terme de Sant Agustí de Lluçanès i depèn religiosament de la parròquia Sant Boi. Hem volgut comença la visita al Lluçanès per aquest indret perquè es pot copsar  amb una bona perspectiva el que ens pot oferir el territori, a més a més com en dit a la fitxa de l’itinerari aquest és un lloc excel·lent per esmorzar.

PIC_2839 els munts els munts2

2) LLUÇÀ, Historia i paisatge es donen la ma   

Lluça és un municipi que té dos nuclis de població el més gran es Santa Eulàlia de Puig Oriol que va tenir el seu fort creixement al segle XVIII a cavall de l’activitat ramadera, el nucli històric de Lluçà, és un conjunt de masies disseminades situades a recer de l’antic castell dels senyors de Lluçà situat a dalt d’un turo que domina la contrada, també hi trobem l’antiga canònica agustiniana de Santa Maria de Lluça. Es te constància d’una primera església del segle X que el bisbe de Vic va consagra l’any 905 i sobre la que a finals del segle XII és va fer una reedificació. Com veureu al planell  és tracta d’una planta rectangular amb un absis central, dues absidioles laterals i un claustre adossat de forma irregular molt bonic. Per visitar-la deixeu al cotxe al pàrquing que hi ha al costat del cementiri

PIC_2881 IMG_2707bis  Imagen1

PIC_2870

 

El Castell de Lluçà, apareix documentat per primer cop l’any 905 en l’acta  de consagració de l’església de Santa Maria. Sunifred de Lluçà senyor feudal en aquella època, la saga va esdevenir important doncs essent feudataris dels comtes de Barcelona, Berenguer Sunifred va arribar a ser bisbe de Vic i la seva germana Guisla es va cassar amb el comte de Barcelona Ramon Berenguer I. El castell com a conseqüència de les moltes disputes entre els comtats i el rei en l’època medieval va quedar pràcticament enrunat i solament es conserva una paret i vestigis de les estances, però ben bé al costat hi ha l’església de Sant Vicenç que construïda el segle X té la particularitat de ser de planta rodona estil molt poc comú a Catalunya, en tot cas la seva situació li dóna al lloc una gran harmonia. 

La nostra recomanació és visitar l’església i el claustre i després puja al castell de Lluça, és una excursió molt fàcil que ens permetrà veure una masia típica de la zona i també l’esglesiola rodona de Sant Vicenç de Lluça.

img158El camí de pujada al castell surt tot just a l’altra banda de la carretera davant del pàrquing, és molt fàcil i en menys de mitja hora sereu a dalt del castell, com veieu en el mapa que presentem a continuació quan arribeu a la masia abandonada heu de agafar un trencall a la dreta.

PIC_2861 PIC_2850

Dalt del castell és un bon lloc per  dinar de pícnic, però si voleu dinar en un restaurant, us recomanem la fonda La Primitiva situada just al davant de la canònica de Santa Maria, com es relativament petit és millor fer reserva. 

La tornada cap a casa la podem fer indistintament per la plana de Vic o per la vall del Llobregat, nosaltres recomanem fer-ho pel Llobregat, a part de contemplà un bonic paisatge si el dia allarga i tenim ganes podem fer una aturada a Santa Maria de Merles

Si voleu més informació sobre el Lluçanès, clica:    Turisme Lluçanès

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s