IMG_0485

El riu Ter en la seva davallada cap al mar, en arribar a la Plana de Vic fa un gir inesperat cap al est i encaixonant-se entre muntanyes s’obre camí cap al Gironès modelant unes altes cingleres que conformen un paisatge espectacular que s’acaba de arrodonir amb la visió des de les alçades dels pantans de Sau i Susqueda.

Al seu pas, el riu divideix aquestes terres en dues comarques naturals ben diferenciades, al sud les Guilleries i el Montseny, al nord El Cabrerès, també conegut com a Collsacabra, amb l’excursió que proposem farem un petit tast d’aquesta ultima.

Amb un itinerari de un dia coneixerem el pobles de Tavertet i Rupit i ens passejarem per damunt de les espectaculars cingleres de l’Avenc i de Tavertet. 

En el mapa que presentem a sota, podeu veure com arribar a Tavertet i Rupit (OSONA), s’accedeix per la carretera C-153,  just arribant a L’Esquirol (Santa Maria del Corcó) es pren la carretera BV-5207 que amb uns minuts ens dura a Tavertet. Cliqueu a sobre del mapa per engrandir-lo.

Scan bo IMG_0505

1) TAVERTET. On la força de la natura ha construït un paisatge excepcional.

Si volem aprofitar el dia, cal arribar a Tavertet no mes tard de les 9 del mati, Un cop aparcat el cotxe, si no hem fet, es un bon moment per fer un mos asseguts als bancs de la bonica plaça que hi ha davant de l’església de Sant Cristòfol (s. XI-XVI).

Tavertet esta construït just a sobre de la cinglera del mateix nom, podríem fer moltes excursions als bonics indrets que hi ha als voltants, nosaltres però, per tal de ajustar-nos al temps que disposem, desprès de l’obligada visita al poble que ens ofereix uns carrers molt endreçats i unes boniques i cuidades cases de pedra, recomanem fer una passejada per damunt de la cinglera fins el indret anomenat La Miradora que ens ofereix unes magnifiques vistes del bac de Balà i desprès fins al Mirador del Castell des de on podrem contemplar el Pantà i el campanar de l’església de Sant Roma de Sau. Els mes valents, poden caminar una mica mes, fins el Puig de la Forca passant per les balmes del castell. 

DSC_9803IMG_0518IMG_0508DSC_9815sau

planell detall tavertet-castell

Tot plegat no ens portarà mes de una hora i mitja i ens permetrà gaudir de unes precioses vistes sobre les parets de la cinglera i el pantà de Sau. ATENCIÓ, si no hi ha baranes de protecció cal mantenir sempre una distancia de seguretat amb els marges de la cinglera. Finalitzem la passejada on hem deixat el cotxe i ens disposem a marxar cap al nostre següent objectiu:Rupit

A la dreta us presentem un planell del recorregut de la passejada 

Si voleu saber mes sobre el poble de Tavertet i els seus voltants clica: Tavertet 

2) RUPIT, un dels pobles mes bonics de Catalunya

La pista de Tavertet a Rupit es un camí cimentat que transcorre per sobre dels Cingles de l’Avenc, en part ressegueix el GR-2 (s’ha de anar amb IMG_0531.biscompte perque el cami es compartit per caminats i ciclistes). Tanmateix els paisatges a banda i banda son molt bonics i ben segur que no podreu resistir la temptació d’aturar el cotxe i baixar per fer algunes fotografies, (ATENCIÓ, no us atanseu massa al cantell de la cinglera).  Seguint la pista a uns quatre o cinc Kms.  trobarem a la dreta l’allotjament rural L’Avenc, i un Km mes enllà la masia de Can Rajols on tindrem que prendre l’opció de continuar per la pista per arribar a Rupit en cotxe, o tal vegada com recomanem nosaltres, aparcar i continuar a peu uns 45 minuts per el GR-2 fins a Rupit. El camí a peu, surt a a la dreta de la pista, un cop passats uns grans roures, a uns 50 metres de on hi ha l’aparcament (esta molt ben indicat), passarem per darrera la granja i tot seguit comença la baixada entre boscos de faigs i de roures que ens fan la caminada molt agradable. (ATENCIÓ, per el camí trobareu unes curioses i treballades tanques per les vaques, cal que les deixeu tancades).

 A continuació podeu veure un planell del recorregut amb les dues opcions esmentades.

IMG_0652

IMG_0540 IMG_0544

IMG_0533 IMG_0546

IMG_0552 DSC_9852

Arribaren al poble per la part del darrera (gaudint d’una vista molt maca de Rupit). Entrarem per el camí que va a Sant Joan de Fàbregues que agafarem amb direcció al centre del poble fins trobar a la dreta el pont penjant que creuarem i ens menarà després de pujar unes escales al centre del poble vell. 

IMG_0563bis

Deixem a les vostres mans entretenir-vos mes o menys en visitar els seus bonics carrers i places que com podreu veure estan directament empedrats sobre la roca calcaria, en tot cas volen fer esment del costerut carrer Fossar que esdevé una mostra del caràcter rustic de Rupit, i ha estat en part reproduït al Poble Espanyol de Barcelona.

Si voleu mes informació cliqueu: Rupit

a continuació podeu veure un planell de Rupit i una galeria de fotos d’alguns racons que ben segur descobrireu en la vostra visita, cliqueu a sobre per ampliar.

IMG_0569 IMG_0574 IMG_0577 IMG_0582 IMG_0599 DSC_9840

IMG_0609  IMG_0616  IMG_0585  IMG_0583  IMG_0576  nucli urba

Rupit com Tavertet, te un entorn incomparable i ofereix moltes excursions que avui no tenim temps de fer, no obstant, us volen deixar uns enllaços d’alguns d’aquest recorreguts que poder en un altre ocasió tindreu oportunitat de realitzar, ara però segur que hi ha gana i tocar  dinar alguna cosa, si el que us ve de gust es anar al restaurant, Rupit te uns quants establiments, nosaltres ens varem decantar per la fonda Marçal que ens va donar un molt bon i econòmic menú.

Després del dinar o pícnic, sols queda temps per tornar cap al cotxe, ho farem tornat per el mateix camí que hem vingut, com tot es pujada ens ho hem de prendré amb calma, tot i aixi en menys de una hora serem al aparcament de  Can Rajols des de on reprendrem la forta baixada de la pista fins a la carretera  C-153 on, ja de tornada, agafarem la direcció  de Olot o Vic  segons ens convingui.