Aquest itinerari per terres empordaneses a part d’oferir-nos unes magnífiques vistes des de l’ermita de Sant Onofre situada a la enlairada i granítica Serra de Rodes ens permetrà també gaudir d’una bona passejada per una de les zones humides més importants de Catalunya.

 

Per ajudar-vos a arribar a lloc us deixem un mapa de situació (clica a sobre per ampliar) on podeu veure la situació de les dues propostes d’avui, a continuació us presentem les ressenyes.

 

1) SANT ONOFRE (Palau-saverdera, Alt Empordà). Ancorada en un esperó de granet de la Serra de Rodes, aquesta senzilla església, amb la seva blancor, es com un far visible des de tota la plana de l’Empordà.

Com podeu veure en el mapa de l’excursió (clica per ampliar), es una circular d’unes 3 hores que surtin de Palau Saverdera  s’enfila ràpidament cap a Sant Onofre (segle XIV) on arribarem al cap d’una hora.

Després de superar l’espero granític on s’assenta l’ermita, si voleu, aquesta és un lloc ideal per esmorzar amb una bona vista de la plana empordanesa i la badia de Roses.

   

    

Continuarem l’excursió per una ampla pista que en 20 minuts ens mena al Mas Ventós  antiga masia reconvertida en àrea de lleure que ofereix unes vistes encara més amples de la comarca i el Pirineu. Just uns metres abans d’arribar al mas, veurem a l’esquerre el camí senyalitzat que després de visitar  la zona del mas , agafarem per continuar la circular cap a Palau Saverdera. El camí baixa ben dret per la vall i en 20 minuts, arribarem a un senyal que ens indica el Dolmen de la Muntanya d’en Caselles, recomanem visitar-lo, són tan sols tres minuts. retornarem al camí principal i aviat travessarem un alzinar, fitxeu-vos en el marge del camí aixecat amb pedra seca i rematat amb lloses enfilades verticalment. No tardarem a arribar al poble, on ens dirigirem cap a l’aparcament, si aneu bé de temps us recomanem apropar-vos fins a l’església romànica de Sant Joan (segle XI), una construcció d’estil Llombard amb tres absis molt bonics  

Si us escau i depenen de l’hora podeu dinar a Palau, nosaltres ho vam fer al restaurant Ca la Júlia, situat a la rotonda de sortida del poble. També podeu agafar el cotxe i dirigir-vos cap als aiguamolls on trobareu una zona de pícnic.

ELS AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ. (Castelló d’Empúries, Alt Empordà). L’aigua, el cel i la mar es donen la mà en una de les zones humides més grans de Catalunya.

Per arribar als Aiguamolls, com podeu veure en el mapa que us hem deixat al principi de la ressenya, heu d’anar cap a Castelló d’Empúries i allà agafar la carretera GIV-6216 en direcció a Sant Pere Pescador, a poc més de dos km trobareu el desviament que us porta a l’aparcament, zona de pícnic i oficina d’informació del parc del Cortalet. L’entrada es gratuïta, sols cal pagar l’aparcament que costa 5 euros,  quan marxeu heu de comprar el tiquet de sortida al centre d’informació.

Us recomanen començar la visita per l’edifici del centre, on us donaran tota la informació necessària, en qualsevol cas en el següent enllaç trobareu també molta informació: Aiguamolls de l’Empordà

 

Com podreu comprovar tenim diversos itineraris pels aiguamolls, així doncs, d’acord amb la informació a l’abast i el vostre interès podreu escollir el que més us convingui. Nosaltres vam fer l’ itinerari 1 que des del Cortalet va fins a les torres del Mas del Matà, antigues sitges d’arròs, una d’elles reconvertida en l’observatori Senillosa (recomanen pujar-hi). Si teniu més ganes de caminar, podeu allargar la passejada seguint l’ itinerari 2  que ens portarà fins a la platja de les Llaunes. Si teniu temps i ganes, abans de marxar des del Cortalet amb 10 minuts us podeu arribar fins a la casseta d’aguait nº 14 (Closa dels Roncaires) on amb una mica de sort podreu observar les daines

Al llarg del recorregut tindreu oportunitat des dels nombrosos aguaits d’observar nombrosos ocells i d’altres animals, tot plegat depenen de quan us entretingueu al llarg del recorregut podeu trigar unes dues hores. Us deixem una galeria de fotos per que us feu una idea del que trobareu en aquest magnífic espai natural, cliqueu a sobre per ampliar les fotos.

      

    

     

Esperem que aquesta excursió us hagi agradat, si disposeu de més d’un dia per passar a L’Empordà, podeu combinar aquest itinerari amb algun dels següents de viatjar és cultura que transcorren molt a prop també per L’Alt Empordà.

Cliqueu en els enllaços o sobre les fotos per anar als itineraris:

Sant Pere de Rodes i el cap de Creus                                                                         Cap de Norfeu i Roses