Dins el paisatge trencat i dur del Collsacabra, entre les espectaculars cingleres, s’amaguen uns profunds engorjats que acullen magnífics salts d’aigua, si tenim sort i les pluges han propiciat un bon cabal d’aigua l’espectacle és únic. avui el nostre itinerari ens portarà fins a dues de les cascades més boniques d’aquesta comarca, els salts de La Foradada a Cantonigròs i el de Sallent a Rupit.

 

Aquesta excursió, no es limita a gorgs i cascades, doncs ens portarà a més fins a l’església de Sant Joan de Fàbregues i el mirador dels Bassis que ens ofereix una de les panoràmiques més belles d’aquestes impressionants cingleres.

Com sempre que us proposem un itinerari, a continuació us adjuntem un mapa de situació per ajudar-vos a situar els lloc on anem. Com veieu en el mapa, vingueu d’on vingueu, heu d’anar a trobar la carretera C-153, que a mesura que aneu agafant alçada us va oferint un paisatge cada cop més bonic. 

 

1) LA FORADADA (Cantonigròs, Osona). Aquest salt d’aigua no és dels més alts però amb l’enorme forat que l’acompanya conforma un lloc únic.

Com veieu en el mapa de l’excursió a La Foradada i en el de detall adjunts, quan arribeu a Cantonigròs heu d’entrar al poble i dirigir-vos cap al camp de futbol on trobareu un aparcament on deixarem el cotxe i comença el camí.

  

Encara que el trajecte és curt (una hora anar i tornar), us recomanem agafar els pals, ja que en algun tall de camí les pedres poden estar relliscoses. Són les 9 quan comencem el camí que pràcticament és tot de baixada i està molt fressat, de manera que aviat arribareu al mateix peu de la cascada on s’ha format un bonic gorg, un lloc feréstec i humit envoltat per cingleres que no us deixarà indiferent. Fetes les fotografies de rigor tornareu pel mateix camí fins a l’aparcament on un cop deixada de banda la fredor de la gorga i amb l’escalfor del sol segurament ens vindrà de gust fer un mos.

  

2) SALT DE SALLENT i MIRADOR DELS BASSIS (Rupit, Osona). Una excursió circular per uns paratges que ens mostren la força de la natura.

A les 10:15 deixaren l’aparcament per incorporar-nos a la carretera C-153 que agafarem amb direcció Rupit, aviat arribarem al Coll del Bac (1001 m), en el recorregut  podrem veure a la nostra esquerra la magnífica cinglera dels AIATS . A uns 5 km del coll agafarem a la dreta la carretera BV-5208 que amb un moment ens porta a la bonica i turística població de Rupit, aparcarem just a l’entrada del poble doncs en aquest la circulació està restringida als vehicles autoritzats. Us deixem un mapa de l’excursió, cliqueu a sobre per ampliar-lo. 

  

Deixem l’aparcament continuant per la carretera que per una ampla corba en pujada ens mena al carrer de la Barbacana que seguirem fins que just després de l’església trobaren un pal de senyals amb l’indicador Salt de Sallent on comença el nostre itinerari circular de 2-3 hores. Ràpidament baixen unes escales i serem a la Riera de Rupit que ens portarà passant pels menors salts del Rodor i de Sabaters fins a l’impressionant salt de Sallent que contemplarem des d’un mirador amb baranes que hi ha a la paret de la cinglera uns quants metres més enllà del salt d’aigua. Tornarem enrere i creuant la riera reprendrem l’itinerari circular que hem deixat.

Seguirem l’ample camí que primer va vorejant la cinglera i després ja convertit en pista encimentada, enfilant-se per uns verds i bonics prats de farratge arriba a un desviament a mà esquerra que ens portarà fins a l’església romànica de Sant Joan de Fàbregues (segle XI) que te adossada una rectoria reconvertida avui en dia en restaurant, l’indret forma un bonic conjunt amb unes vistes formidables. 

    

Deixen Sant Joan tornat enrere fins a retrobar la pista que porta a Rupit, de seguida trobarem un corriol a mà esquerre ( hi ha indicadors) que amb forta pujada i amb uns 15 minuts ens porta fins a unes roques on hi ha excavades unes tombes antropomòrfiques ,continuarem el camí per sobre els rocams fins a acostar-nos a la cinglera que conforma el mirador dels Bassis des d’on es contempla una gran panoràmica del Collsacabra, amb un espectacular seguici de cingles i la magnífica Cinglera del Far com a teló de fons.

    

Deixen el mirador dels Bassis continuant el camí que ja de baixada ens retorna a la pista de Rupit que amb 15 minuts ens portarà fins a l’ermita de Santa Magdalena (Segle XVII) que està situada sobre un promontori rocallós i és un lloc molt bonic que ens ofereix una bona vista del nucli de Rupit. Deixaren l’ermita per unes escales en baixada i un camí que ràpidament ens porta al pont de Can Badaire i des d’aquest per una pujada empedrada arribarem a Rupit just on hem començat la nostra excursió 3 hores abans.

 

  

Segurament per l’hora i la caminada ja tindreu força gana, així que el més recomanable és plantejar-se el dinar, si porteu menjar podeu fer-ho a la zona de pícnic situada a l’entrada del poble, o anar de fonda, nosaltres vam optar per això últim, vam dinar molt be a la Fonda Marsal del carrer Manya 3 on tenen un menú migdia molt assequible. 

Per altra banda, us recomanen que després de dinar feu una volta per Rupit, doncs és un poble que malgrat el boom turístic conserva una molt interessant estructura de carrers i edificis dels segles XVÌ i XVII.

Per mes informació sobre rupit clica: Rupit i Pruit 

 

 

Us deixem unes fotos de Rupit per animar-vos a visitar el poble.

  

Desitgem que l’excursió us hagi agradat i que tingueu una bona tornada.

Si esteu interessats en altres excursions per aquesta zona, podeu anar directament als següents itineraris:

Tavertet a Rupit              Els cingles d’Aiats             La Grevolosa-Cabrera