El Puigsacalm es troba en la confluència de les comarques d’Osona, La Garrotxa i El Ripollès, amb els seus 1514 metres és un dels punts d’observació més importants de Catalunya. Afinant la vista, en un dia clar ens ofereix una panoràmica  en la qual podem veure des del Montseny i Montserrat fins al Canigó,  passant pel Pedraforca el Cadi i molts altres pics que seria llarg d’enumerar. Avui nosaltres a viatjarescultura.com en lloc d’anar al “black Friday” hem preferit pujar a aquest cim tan emblemàtic, hem fet salut i ens hem estalviat diners.   

AL PUIGSACALM DES DEL COLL DE BRACONS. Una bonica excursió entre boscos que no ens decebrà.

L’excursió comença com hem anunciat al Coll de Bracons, límit natural entre les comarques d’Osona i La Garrotxa, per arribar-hi tan si venim del cantó de Vic com d’Olot hem de remuntar el coll per la  carretera BV-5224, us deixem un mapa de situació per ajudar-vos a arribar a Bracons on aparcarem el cotxe. Cliqueu a sobre per ampliar.

 

El camí com veieu a la foto arrenca (no us espanteu) pujant uns metres per un tal·lus rocós que hi ha a la part interior del revolt, davant del petit espai d’aparcament del coll, tot seguit trobareu un pal de senyals i agafarem la direcció cap a la Font Tornadissa i el Puigsacalm, per un camí que s’endinsa en una bonica fageda, està molt fressat i senyalitzat amb marques vermelles i blaves,(mireu el mapa de l’excursió) en mitja hora de pujada, després de passar una tanca de corda entre dues roques, serem a la Collada de Sant Bartomeu.

 

  

El camí segueix planejant per l’interior de la fageda durant una estona fins a un punt on comença a pujar més fortament fen ziga-zagues, aviat arribaren a un pal de senyals que ens indica la Font Tornadissa, agafarem aquesta direcció i en uns minuts serem a la font, és un lloc per menjar alguna cosa, encara que més amunt trobareu llocs més assolellats. El camí continua en pujada pel darrer de la font i en pocs minuts arribem als Ras del Manter, uns prats amb bones vistes i força pendent que remuntarem fins a trobar una tanca de bestiar que ens barra el pas, la resseguirem i una mica més amunt trobaren una portella de fusta que ens permet passar a l’altre cantó del filat (atenció deixeu-la tancada) i  ens retorna a la fageda. 

   

El camí continua pujant suaument i flanquejant la carena, en alguns talls, entre la vegetació, podem contemplar el rocam de l’escarpat vessant sud del Puigsacalm,  el nostre sender és molt més plàcid i en pocs minuts arribarem al Collet dels Clivillers on trobarem un senyal que a la dreta ens indica el Camí dels Burros cap al Coll de Joanetes, nosaltres agafarem el de l’esquerra que per la fageda, tot seguit trobarem una drecera que remuntant la fageda i els prats finals en 10 minuts ens portarà al Cim del Puigsacalm, si tenim sort i les boires no ho impedeixen les vistes seran magnífiques.

  

Com podeu veure en el mapa de l’excursió la tornada la podem fer pel mateix camí que hem pujat (A) o bé si no hi ha boira, per un itinerari alternatiu (B), val a dir, que en aquest últim cas, és també molt bonic perquè va resseguint la carena passant per la Collada Fonda, el Tosell Gros i el Tosell Petit, on hi ha un descens que presenta una mica de dificultat però que amb l’ajuda d’unes cadenes fitxes es pot baixar força bé, deixen en el vostre bon parer decidir quin camí de tornada agafeu, en qualsevol cas l’itinerari alternatiu, retroba el itinerari principal a uns 20 minuts d’arribar a l’aparcament.