El nostre itinerari d’avui ens porta cap a les muntanyes del Baix Camp, aquestes serres presenten una orografia trencada i abrupta formada bàsicament per calcàries i gresos que ofereixen un gran nombre de rutes als excursionistes, algunes presenten una certa dificultat i estan equipades amb ajudes o vies ferrades, nosaltres farem una excursió circular senzilla des del Coll del Guix a la Muntanya Blanca (Molló dels Quatre Termes), és una cinglera situada a llevant de la Serra de Llaberia, amb poc més de 500 metres té una àmplia perspectiva sobre la plana costanera amb el santuari de la Mare de Déu de la Roca en primer terme. Aprofitarem també per visitar el bonic poble de Pratdip i el Santuari de Santa Marina.

 

Per arribar al Coll de Guix, depenen d’on vingueu, teniu diverses rutes possibles. Us deixem un mapa de situació que us pot ajudar a escollir la millor. Cliqueu a sobre per ampliar.

 

1) EXCURSIÓ AL MOLLÓ DELS QUATRE TERMES (Baix Camp). Mirador excepcional sobre la plana costanera on conflueixen els termes de Pratdip, Vilanova d’Escornalbou, Mont-roig i Colldejou.

Aparcarem el cotxe al Coll del Guix (mapa de l’excursió, cliqueu per ampliar), i veurem el pal de senyals que ens indica el camí cap al Molló dels Quatre Termes, (No oblideu agafar aigua i si s’escau els pals). Comencem a caminar remuntant un bosquet, després de travessar uns camps d’avellaners trobarem un desviament amb un altre pal de senyals, agafarem a la dreta seguint la direcció del Tomb de les Rasses i Cova del Blai (senyals blaves). Caminarem uns 800 metres per un camí ampla des del que a la nostra dreta tenim una bonica vista de la Serra de Llaberia, fins a arribar a un corriol més estret i en pujada que surt a la nostra esquerra (marcat amb una fita i un senyal blau),

 

 

En pocs minuts després de travessar un torrent sec arribarem al lloc anomenat Les Saleres, on hi ha el desviament cap a les Set Crestes (veureu que hi ha uns cartells rústics en un arbre), com a opció, si us ve de gust, podeu anar a fer les crestes que requereixen una petita grimpada i tornar a recuperar el camí cap al Molló dels Quatre Termes. En uns minuts arribarem al lloc nomenat de forma eufemística “Lo Pantano”, doncs es un petit muret de pedres que recull, quan en baixa, l’aigua d’un rierol. Continuarem pujant pel dret corriol fins al pla del capdamunt de la cinglera que flanquejarem amb alguna pujada i baixada fins a arribar just a sobre la Portella i la Roca de L’Escagassat (el seu perfil ens recorda una cara de la famosa sèrie dels Simpsons) on hi ha un encreuament amb un pal de senyals, hem d’agafar el corriol amb forta pujada amb direcció al Trencall del Coll del Guix, en breus minuts serem al Molló.

   

  

La tornada la farem continuant pujant uns metres pel mateix corriol fins al Portell de les Racones , on hi ha una petita i fangosa bassa, i un ampla i planer camí que agafarem cap a la dreta i ja no deixarem fins a tornar a retrobar el Coll del Guix on tenim el cotxe aparcat, tot plegat i amb les aturades corresponents haurem estat unes 3 hores.

2a) PRATDIP (Baix Camp). Sobre un rocam, aquest bonic poble costerut ha fet de la llegenda dels Dips el seu senyal d’identitat.

Com l’excursió ha estat relativament curta ens dóna temps a fer una visita a Pratdip, (Vegeu el mapa adjunt) aixi que agafarem el cotxe i ens dirigirem a aquesta població. Aparcarem a l’entrada del poble davant del poliesportiu on hi ha el monument al Dip i a Joan Perucho que amb la seva novel·la Històries Naturals va popularitzar la llegenda d’aquests gossos vampirs que atemorien aquestes terres.

Us convidem a fer una volta per Pratdip i descobrir els Dips amagats pels seus racons. Començarem per la pujada al que queda del castell, que encimbellat al capdamunt d’una roca ens permet una visió molt maca de les velles taulades del poble.

Si voleu, també podeu fer una visita al Centre d’Interpretació i Oficina de Turisme.

Si vols més informació, clica:  Pratdip.turisme 

     

    

 

    

2b) SANTA MARINA (Baix Camp). Un lloc d’aplecs i de devoció comarcal.

Si encara teniu temps i ganes us proposem continuar l’itinerari visitant L’ERMITA DE SANTA MARINA (2b en el mapa) està a sols 4 km de Pratdip. Construïda el segle XVII està situada en un indret boscós preciós, hi ha una font, un bar, una àrea de lleure i un antic balneari. Si teniu sort i l’ermita és oberta podreu contemplar el seu interior. 

Més informació, cliqueu: Santa Marina

     

 

Tant si porteu menjar, com si ho voleu fer al bar/restaurant de l’ermita, Santa Marina es un bon lloc per menjar, també podeu fer com nosaltres que vam decidir anar a dinar i fer una passejada a tocar de mar a la veïna població de L’Hospitalet de L’Infant.

 

Per tornar cap a casa, sols cal agafar l’autopista A-7 que tenim a tocar de L’Hospitalet i anar amb la direcció que més ens convingui. Bona tornada.