DSC02427.1

mapa situacio prades

L’itinerari que us proposem avui, transcorre per terres de Tarragona, concretament anirem a les soledats de les muntanyes de Prades (Baix Camp), que ens ofereixen una infinitat de possibilitats de caminades. Nosaltres avui  farem una excursió al important punt geodèsic i privilegiat mirador del Tossal de la Baltasana (1203 m.), visitarem la població de Prades i si ens ve de gust i anem bé de temps podem fer també una visita al històric i magnífic Monestir de Poblet. A l’esquerra, us oferim un mapa que us facilita la situació dels nostres objectius.

DSC02296

EL TOSSAL DE LA BALTASANA, Punt culminant i excepcional mirador de les Muntanyes de Prades.

Arribar a Prades, és realment un xic costos, doncs, vinguis d’on vinguis haurem de fer uns quants kilòmetres finals per carreteres secundàries amb força revolts, i en alguns trams força estretes. Nosaltres vam fer-ho  per la AP-2 que varen deixar a la sortida de  Montblanc, tot seguit per la N-240 anirem fins a Vimbodí on la deixarem per agafar momentàniament la carretera TV-7004A  que dos Km després fa cap a  la TV-7003 que superant el coll de Les Masies, ens dura fins a Prades (23 Km aprox.)

planelldepradesCom veiem en el mapa que adjuntem, deixarem el cotxe en l’aparcament que hi ha a la zona dels Colomers i agafarem el camí de les Forquetes (antic camí de Prades a L’espluga de Francolí). El camí va agafant alçada tot resseguint, uns quants metres per sobre,  el traçat de la carretera per on hem vingut, fins que definitivament se separa i comença a enfilar-se cap al Coll del Bosc on arribarem amb menys d’una hora. (mireu el mapa de l’itinerari que us adjuntem més avall). En el coll trobarem el GR-171 que transcorre per una pista amb indicadors que ens dura cap al Tossal de la Baltasana, en deu minuts travessant el bosc i algunes tarteres que ens recorden el Pirineu, arribaren al trencall que amb una forta pujada ens portarà al Tossal, nosaltres recomanem allargar-nos per la pista fins a la Cova d’en Pere, és un indret que us agradarà i tan sols ens demanarà una mitja hora entre anar i tornar. Refarem el camí cap al Tossal de la Baltasana i aquest cop si, agafarem el trencall que ens dura al cim en 10 minuts, en arribar, la caseta i antena de comunicacions ens trenca l’encant de fer cim, la deixem a la nostra esquena i trobarem  una taula d’orientació, un punt geodèsic i uns metres enllà una pedra amb una placa i un  pessebre. Malgrat tot, la vista sobre les comarques del Baix Camp i la Conca de Barbera és excepcional i ens confirma que paga la pena haver pujat. 

baltasana  

La tornada la farem per un corriol que surt sota mateix de la creu, és un xic dret però és baixa força bé, aviat trobarem el GR-171 que entre boscos de roures rebolls i pins ens portarà de tornada a Prades. A continuació us presentem una galeria de fotos de l’excursió que hem fet, per ampliar-les cliqueu a sobre.  

DSC02376

Pujant al Tossal de la Baltasana

DSC02294 DSC02305 DSC02309 DSC02310

DSC02362 DSC02373 DSC02388 DSC02380 DSC02385

Cova d’en Pere

Com podeu veure per les fotos, La gran Balma que forma la cova, va ser aprofitada per construir unes corts probablement destinades a guardar bestiar, no hi han referències escrites del seu origen i ús.

DSC02348 DSC02319 DSC02331  DSC02344

PRADES,(Baix Camp). En un altiplà envoltat de muntanyes, aquesta vila ha resistit el pas de la història i una enorme solitud.

planellturisticAquest bonic i històric poble, tan conegut pels magnífics boscos i les muntanyes que porten el seu nom, esdevé sovint noticia a les cròniques meteorològiques per les seves abundants nevades, i no es estrany, doncs, situat a 950 metres d’altitud i batut sovint per un potent mestral, té un clima, que ens fa pensa més en un Prepirineu que no pas en una comarca tarragonina que mira al mar Mediterrani. Us convidem a fer una passejada per les places i carrers de pedra vermella del poble, estem segurs que us agradarà, per orientar-vos podeu mirar el planell que hem adjuntat (clica a sobre per ampliar).  Si s’escau per l’hora, podeu dinar en alguna de les fondes i restaurants que hi ha a la vila.

Si voleu més informació, clica: PRADES

Us deixem algunes fotos per animar-vos a fer el petit recorregut pels llocs d’interès del poble. Cliqueu a sobre per ampliar-les

DSC02424DSC02430DSC02432DSC02434DSC02439DSC02441

DSC02443DSC02446DSC02451DSC02459DSC02461DSC02467

POBLET, (Conca de Barbera). El regal de Ramon Berenguer IV a l’orde del Cister.

Després de la visita a Prades i d’apaivagar la gana que tot plegat ens haurà despertat, si aneu bé de temps us recomanem tornar per la carretera T-700 que passa per Poblet (mireu el mapa general de l’itinerari) i si encara no heu visitat mai el monestir, feu-ho, es un lloc emblemàtic de la ruta del Cister de Catalunya, que cal conèixer, en tot cas sinó ús va bé segur que hi haurà alguna altra ocasió, la decisió es vostra.

Si voleu saber els preus i horaris de visita clica: MONESTIR DE POBLET

DSC02495BIS DSC02500 DSC02491

Ara sols queda la tornada, aneu cap a un lloc o l’altre, des de Poblet el millor (mireu el mapa) es anar fins a L’Espluga de Francolí i allà decidí quina carretera o autopista us convé. Esperem que l’itinerari us hagi agradat, bon viatge.