Que millor per compensar els excessos de les copioses menges de Nadal i cap d’any que una bona caminada per un dels molts itineraris que tenim l’abast en el nostre país.

La nostra proposta d’avui ens porta fins al Pla de Bages on tindrem la possibilitat de caminar resseguint la fantàstica obra medieval de la Sèquia de Manresa i els boscos i prats dels plans dels Abadals i de Lluçà a la rodalia de Santpedor. En aquesta part de la Catalunya central conviuen amb un cert ordre les economies industrials i el món rural conformant un paisatge  divers que invita a caminar. En aquests temps de perllongada sequera, és agradable passejar arran de la Sèquia de Manresa i veure com l’aigua ufanosa ens  acompanya un bon tall al llarg del camí, tanmateix podrem contemplar unes  boniques vistes de Montserrat que fan honor al nom d’aquesta muntanya tan singular i preuada.

Per arribar a Santpedor, on comença la nostra excursió cal prendre qualsevol carretera o autopista que ens porti a Manresa i llavors agafar la carretera BV-4501 que ens deixa a la mateixa població, us deixem un mapa de situació que us pot ajudar a trobar la millor ruta, just entrant a la vila en el semàfor hem de girar a la dreta (carretera de Navarcles) on a pocs metres a la dreta trobareu un aparcament on podeu deixar el cotxe, clica a sobre per ampliar. 

SANTPEDOR-LA SÉQUIA-PLA DELS ABADALS-SANTPEDOR (BAGES). Una circular pels paisatges del Pla de Bages i 

Sortim caminant de l’aparcament per la vorera (recordeu d’agafar aigua i alguna cosa per menjar) tot seguit trobaren els indicadors dels Aiguamolls de la Bòbila i trobarem el carrer del Convent que agafarem a la dreta i després de travessar per un pont la via del tren girem a la dreta fins a trobar una pista que ens porta directament a l’entrada dels aiguamolls, recomanem entrar i si us escau resseguir un tall el sender que va arran de l’estanyol, podreu observar ànecs, cabussets, picots i algun altre ocell, quan vulgueu tornar ho haureu de fer pel mateix camí doncs sols hi ha una entrada/sortida.

Davant mateix de la sortida de l’aiguamoll (mireu el mapa de detall) veurem un camí poc marcat que travessa uns camps (no trepitgeu els sembrats) i ens porta fins a la pista de les naus, l’agafarem cap a la dreta i en 500 metres arribem a la sèquia, passarem el pont i seguirem pel caminoi que ressegueix el viu curs de l’aigua.

 

 

Continuarem per la sèquia fins a arribar a unes naus que ens queden a l’esquerra i arriben a unes taules de pícnic que hi ha sota una alzina, si ens convé, és un bon lloc assolellat per fer un mos, també el podem fer a la Font de la Riera que esta baixant unes escales que porten a una arbreda i a la mateixa font. Deixem la font i creuem la riera per una passera de ciment que donar a un ample camí que agafarem cap a la dreta, sense deixar-lo al cap d’uns minuts passarem per davant d’una bonica caseta d’eines feta de pedra seca i tot seguit retrobarem la sèquia que travessarem per un antic però sòlit pont de pedra que ens mena a la carretera.

    

Hem de travessar la carretera amb compte i arriben al curiós conjunt d’esglésies adossades, format per Sant Maria i Santa Anna de Claret la primera, romànica (segle XII) la segona, considerada com a Santuari és del segle XVIII. Tot plegat conformen junt amb les masies que l’envolten un bonic llogaret.

  

Deixem el conjunt de Claret per la pista que passa davant de la caseta del guarda i en 5 minuts arriben al polígon industrial, per una plaça rodona accedirem al carrer principal que seguirem de baixada fins on fa una corba, continuarem recte per un camí que passa pel costat d’una nau i ens porta de nou a la sèquia, la seguirem de nou cap i aviat travessarem un barranc pel mateix aqüeducte de la sèquia que ja no deixarem fins arriba just a sota el turo de Sant Ponç, per pujar a l’ermita no agafeu la pista que travessa el canal, continueu 200 metres fins a un segon pont i gireu a la dreta per un camí ampla que us porta fins una bassa de purins, des d’on surt un corriol en pujada que en un minut us puja  directament a Sant Ponç (segle XII reformada) des d’on gaudirem d’unes bones vistes.

   

Refarem el camí fins a la sèquia i continuarem el recorregut fins a un pont on hi ha roure caigut,  travessarem el pont i després de passar una moderna tanca, agafarem una pista amb suau pujada que passant per sota la via del ferrocarril ens mena a la masia de Can Martorell, a la nostra dreta al bell mig d’un sembrat ens queda la petita esglesiola  de Santa Magdalena, al fons la muntanya de sal del Cogulló de Sallent ens recorda que aquestes terres en un lluny passat estaven cobertes pel mar, passarem de llarg la masia i trobarem una bifurcació, agafarem la pista de l’esquerra i aviat ens endinsarem al Pla dels Abadals on el bosc s’alterna amb uns verds i  amples camps de cereals, a estones, les clarianes ens deixem veure unes esplèndides vistes de Montserrat.

 

 

Seguirem  tota l’estona la pista principal amb direcció oest, en 20 minuts arribarem a una cruïlla de camins senyalitzada, continuarem cap a l’est amb direcció Can Lluçà-Santpedor, el camí discorre per un paisatge pla i obert que a la llunyania ens permet veure el poble, deixarem enrrere el desviament de Can Lluçà i ja per una pista asfaltada en pocs minuts arribarem a Santpedor, on entrarem al nucli antic pel Portal de les Verges, tot plegat haurem estat prop de 4 hores per fer els 13 km de la ruta i ben segur que tindrem ganes de descansar i menjar alguna cosa. Nosaltres vam decidir dinar en un dels restaurants del poble i després fer un volt pel poble on va néixer el timbaler del Bruc que conserva encara molts vestigis del seu passat medieval. Us deixem un mapa (cliqueu a sobre per ampliar) i unes fotos per animar-vos a fer la passejada.

  

 

No voldríem acabar aquest itinerari sense recomanar-vos que un cop al cotxe encarant la tornada cap a casa vostra, us atureu una estona a la bassa del Parc de l’Agulla de Manresa, és l’estany artificial on acaba la sèquia i lloc d’esbarjo dels manresans, la vista sobre Montserrat ben segur que us captivarà. Per arribar heu de sortir de Santpedor per on heu vingut es a dir la BV-4501 en direcció Manresa i un cop passeu per sobre la C-25 a la segona rotonda trobareu el Parc. 

 

Esperem que aquest itinerari us hagi complagut i que tingueu una bona tornada