En un any de pluges com aquest fa goig acostar-se als embassaments, agafa una mica d’alçada i veure com l’aigua l’omple i perfila el seu perímetre. L’itinerari d’avui ens porta a terres empordaneses, farem una excursió des de Darnius per la Serra de Sentinella al cantó nord del pantà de Darnius-Boadella i després ens desplaçarem al bonic veïnat de Les Escaules.

Com veieu en el mapa de situació adjunt (cliqueu a sobre per ampliar-lo), l’itinerari té dues parts, a la primera aparcarem a Darnius per fer l’excursió a la Serra del Sentinella i la segona ho farem a Les Escaules per anar al Castell i al Salt també dit de La Caula.

 

 

1) L’EMBASSAMENT DE BOADELLA-DARNIUS (Alt Empordà)

Aquest pantà de 60,2 Hm3 situat al tram mitja del riu Muga és de gran importància per l’Alt Empordà, ja que abasteix d’aigua a Figueres i d’altres poblacions de la comarca, la seva aigua s’aprofita també per regar mes de 4.000 Ha de la plana empordanesa. Rodejat de boscos, si ens enfilem una mica i és ple com el cas aquest any, ens ofereix unes magnifiques vistes que compensen la caminada.

Com veieu en el mapa de l’excursió (cliqueu a sobre per ampliar) aparcarem a la sortida del poble de Darnius on hi ha la botiga de mobles rústics El Roure Vell, just al davant hi ha el desviament cap al pantà (indicador platja de Darnius) on comencem la nostra excursió per la Serra del Sentinella, no oblideu agafar aigua i si s’escau els bastons de caminar. 

Seguim la carretera asfaltada i aviat arribarem a unes cases on surt una pista a ma dreta que ens menarà cap als Mirador del Sentinella i el de la Tortuga (hi ha un pal indicador). En el mapa de detall que us presentem a continuació podeu veure com s’arriba als esmentats miradors.

.

. 

En uns 15 minuts seguint la pista arribem al Mirador del Sentinella que presenta unes bones vistes  l’embassament, Just des del replà que forma la pista surt un corriol que s’enfila per unes pedres i es converteix en un sender que discorre cap a ponent pel mig d’un matollar prou marcat que en 10 minuts ens portarà al Mirador de la Tortuga, nom molt merescut per la forma de la gran pedra que el conforma, la vista gràcies a la major alçada s’allarga una mica i podem veure la plana empordanesa i el golf de Roses.

 

 

Deixem el mirador de la tortuga per un camí ampla amb baixada que es dirigeix cap a un coll que queda just davant nostre mirant a ponent a l’esquerra del Puig Castellar, deixem la pista tot just quan aquesta fa un fort revolt i agafem un corriol que surt per l’esquerra, inicialment en baixada i després amb forta pujada s’enfila fins al coll, a estones el sender està malmès per les fortes pluges de la tardor, però està ben fressat i es pot seguir bé, mireu el mapa de l’excursió.

Quan arribem al coll el camí planeja una estona i aviat s’enfonsa cap a la vall, a mitja baixada ens trobarem unes grans pedres que semblen ser les restes d’una mena de castell, continuarem baixant cap a Sant Esteve del Llop església romànica dels segles XI i XIV on arribarem en menys d’una hora des del Mirador de la Tortuga.

  

Deixem Sant Esteve en direcció nord per un camí ampla que passa prop d’un mas i continua cap a la carretera de Maçanet que creuarem amb precaució i seguirem una pista de terra que entre alzinars davalla cap a la riera Ricardell, la travessa per un gual i ja de forma més planera va resseguint el riu fins al Mas de les Planes i Darnius on arribarem en una mitja hora.

Segurament amb la caminada us haurà entrat gana, de manera que Darnius és un bon lloc per dinar alguna cosa, si teniu menjar podeu fer el pícnic als bancs de la Plaça Major, si no podeu fer-ho a la societat la Concòrdia que està a la mateixa plaça.

2) LES ESCAULES. (Alt Empordà). Alçat en un turo contempla com La Muga serpenteja mansament als seus peus.

Havent dinar ens sentirem més optimistes i fins i tot tindrem ganes d’allargar una mica l’itinerari, així que agafarem el cotxe i ens dirigirem al bonic veïnat de les Escaules (veieu el mapa que us presentem a continuació, cliqueu per ampliar) farem una passejada de mitja hora fins al castell, visitarem el poble i després anirem fins a la cascada de Les Escaules o salt de La Caula on podrem contemplar aquest magnífic saltant d’aigua de més de 30 metres.

 

     

A Les Escaules acaba el nostre itinerari, esperem que us hagi agradat, la tornada la farem per la carretera GIV-5041 fins a Pont de Molins on trobarem la N-II.