La ciutat d’Olot és la capital de la Garrotxa i ofereix al visitant un ric patrimoni cultural i paisatgístic del qual farem un tastet, la nostra visita d’avui es deu en primer lloc, al nostre interès per la naturalesa volcànica que la ciutat presenta amb els cons dels volcans Montsacopa, Montolivet i La Garrinada que com a guardians immutables envolten la trama urbana de la ciutat.
Olot està molt ben comunicat, essent un important nus de comunicacions entre les comarques de L’Empordà, El Ripollès, Osona, La Selva i El Gironès de manera que us serà molt fàcil arribar des de qualsevol indret de Catalunya. Clica sobre el mapa per ampliar
Cliqueu a sobre d’aquest enllaç per anar als mapes turístics d’Olot i La Garrotxa: Mapes oficina de turisme
El nostre programa, poder massa optimista és visitar L’Espai Crater, pujar al volcà Montsacopa, fer una passejada per Batet de la Serra i una visita al casc antic de la ciutat, sense oblidar-nos, és clar de dinar en alguns dels molts restaurants per totes les butxaques que hi ha a la ciutat.
1.-L’ESPAI CRATER
Hem començat la nostra visita per una exposició interactiva i molt didàctica que ens descobreix l’apassionant món del vulcanisme, a la que molt amablement ens ha acompanyat la Gemma Canalias, regidora d’Empresa, Comerç i Turisme d’Olot, en Joan Pastoret i la Muntsa Navarro amics i veïns de la ciutat.
L’espai està soterrat a l’interior del petit volcà Puig del Roser, utilitza l’energia geotèrmica que proporcionen 17 pous de 100 m de fondària i disposa d’auditori, botiga, sales per fer tallers educatius i una gran sala d’exposició amb maquetes, pantalles interactives i fins tot un espai de realitat virtual que ens permet passejar-nos pel paisatge volcànic de la Garrotxa.
Recomanen, que si podeu, concerteu una visita guiada, en la que rebreu una acurada informació sobre el vulcanisme tan potent en aquesta comarca.
Mes informació, horaris i preus, clica sobre el logo:
2.- PUJADA AL VOLCÀ MONTSACOPA
Davant mateix de l’espai crater (Veieu el mapa annex) i pujant pel camí del Montsacopa arribarem al capdamunt del con estrombolià (514 metres) que a part de l’atractiu d’estar caminant per sobre d’un volcà amb un crater conservat, -no patiu, l’última erupció va ser fa uns 100.000 anys-, ens ofereix unes panoràmiques vistes de 360º sobre la ciutat, la plana on s’ubica, els altres volcans i el seguit de muntanyes que l’envolten completament, contemplareu al nord, els Pirineus Orientals, al seu darrere el Canigó, les trencades serres de l’alta garrotxa amb el prominent Bassegoda, a l’oest veure el bonic i dret pic del Puigsacalm, al sud la Serra del Corb i a llevant l’altiplà de Batet de la Serra.
El paisatge paga la pena perquè aquest volcà és un punt d’observació des d’on es pot impartir una veritable lliçó de geografia.
El Montsacopa també té un cert interès històric, ja que resseguint el camí de pujada i circumval·lació que tal vegada és un viacrucis, trobareu les restes d’unes torres de vigilància i defensa construïdes a les guerres carlines (1833) que son visitables i encara ens ofereixen unes vistes més obertes. També passarem per davant de l’ermita de Sant Francesc (Segle XIX)
Un cop feta la volta al volcà tornem cap a la Vila pel camí del Montsacopa.
Més informació: Volcà Montsacopa
3. BATET DE LA SERRA. Un altiplà d’origen basàltic que ens ofereix un mosaic de camps, masies i boscos
En arribar de nou a l’Espai Crater ens vam adonar que per l’hora i atès que era dissabte poder valia la pena pensar a buscar un lloc per dinar, vam decidir anar al restaurant del càmping La Fageda, la qual cosa ens permetia fent una bonica volta passant per Batet de la Serra.
Per anar a Batet agafarem la carretera de Santa Pau GI-524 fins al Km2 on a l’esquerra trobarem el desviament que per la GI-5241 ens puja a Batet.
Batet de la Serra està dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. avui en dia és un veïnat de l’Ajuntament d’Olot, la població està disseminada en masies encara que hi ha un petit nucli on es troba l’església de Santa Maria de Batet , un parell de masies, l’antiga escola i la rectoria.
De seguida ens adonem que Batet és un indret privilegiat amb un paisatge rural que convida a pedrers pels seus camins i corriols. Aquest cop no tenim temps per fer-ho, però sens dubte ben aviat tornarem per conèixer millor aquest indret.
En qualsevol cas us deixem un enllaç a un bonic itinerari circular de wikiloc que va d’Olot a Batet a peu: Pels vells camins de Batet.
OLOT. Capital de la Garrotxa es troba al bell mig de la comarca i és avui una ciutat dinàmica i d’una gran vida cultural i artística
La ciutat està travessada pel Fluvià, que com deia Josep Pla “És el riu més bell del principat, ja que és un riu que sembla tenir l’admirable missió de crear paisatges“, té un gran nombre d’al·licients per visitar-la amb calma i temps suficient. Nosaltres aprofitarem la tarda per fer una passejada pel centre històric, resseguint també el llegat modernista que té la ciutat. Recomanem acostar-vos a l’oficina de turisme: C/ Francesc Fàbregas, 6 on us donaran una completa informació sobre la ciutat i entorns. Podeu deixar el cotxe en un dels nombrosos aparcaments del centre.
Podríem suggerir-vos un determinat itinerari per la ciutat però creiem mes adient que sigueu vosaltres mateixos en funció del vostre interès i les ganes que tingueu de caminar qui decidiu el vostre recorregut.
A tall d’exemple podem dir que nosaltres ens vam centrar en el nucli antic, és a dir els carrers al voltant de l’església de Sant Esteve, la Plaça i Carrer Major, Carrer de Sant Rafel, Passeig de Miquel Blay.
Pels que estigueu interessats en el modernisme podeu fer una curta ruta pels edificis més representatius d’aquest estil arquitectònic. Més informació: Ruta modernista per Olot
Marxem d’Olot amb el convenciment de que ens ha faltat temps per gaudir del que ofereix la capital de la Garrotxa i el seu entorn i amb la idea ben clara que hem de tornar ben aviat.
——-<<<<>>>>——-