dsc02096

Com ja haureu pogut comprovar viatjar és cultura té una certa debilitat pels paisatges associats a la cultura del vi, és per això que en l’excursió d’avuí abans de la caminada i visita a la bonica població de Mura (Bages), farem un petit recorregut per la Vall del Flequer a prop del Pont de Vilomara on podrem visitar les tines i barraques de pedra seca, unes construccions excepcionals i úniques que són el testimoni d’una època en què les feixes de vinyes s’enfilaven pels vessants de la vall, avui en dia colonitzades totalment pels boscos de pins.

mapa-situacio-mura

En el mapa de situació (cliqueu a sobre per ampliar) podreu veure el nostre itinerari d’avui, que com veieu en la descripció que segueix, té dues etapes.

1) TINES DEL TOSQUES, El Pont de Vilomara (Bages). El vi, va marcar la comarca els segles XVIII i XIX, i ens va deixar aquest llegat únic a Europa.

Per arribar a les tines hem d’agafar la carretera BV- 1224 des del Pont de Vilomara cap a Rocafort, uns metres abans del km.4 trobaren  a la dreta una pista  de ciment en forta baixada on hi ha un cartell fet manualment que hi diu Oristrell, creuarem una riera i tot seguit trobarem l’aparcament on hem de deixar l’auto. Us deixem un mapa per ajudar-vos a seguir el camí, tot i què esta molt ben senyalitzat amb fites amb l’indicador SL-C52. al cap de 20 minuts de caminar trobarem les tines d’en Bleda, un conjunt de dues tines i un panell explicatiu de com funcionaven. si voleu llegir les explicacions clica: Text explicatiu

mapa-tines dsc02076

dsc02074 dsc02077_2 dsc02087 dsc02103

Un cop hem vist aquestes tines, com podeu veure en el mapa, tornarem enrere el camí uns metres fins a la desviació que ens durà a les tines del Tosca,  tot baixant pel camí trobarem a la dreta una barraca de pedra seca solitària que ens convidarà a seure i fer un mos. Continuarem baixant, travessarem el torrent i en pocs minuts arribaren a les tines. En aquest lloc davant d’aquestes construccions podem intentar imaginar-nos en època de verema un paisatge de vinyes escalonades  i un gran tràfec de pagesos traginant coves plens de raïm, mentre d’altres el trepitjaven  dins de les tines per extraure el suc que representava la subsistència econòmica de la comarca.  La nostra visita acaba aquí, la tornada la farem pel mateix camí, tot plegat fins a estar de tornada l’aparcament, ens haurà portat una mica més d’una hora.

Si vols +info, clica: Tines de la Vall del Flequer

dsc02090  dsc02105  dsc02098

2) MURA, (Bages). Bonics carrers de pedra, balmes, fonts, torrents i coves, donen caràcter a aquest poble que en ple Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac no podem deixar de visitar.

Des de l’aparcament de la Vall del Flequer sortim amb el cotxe, a l’arribar a la carretera BV-1224 girem a la dreta amb direcció Rocafort, passarem de llarg aquest poble i continuarem cap a Mura on deixarem el cotxe als aparcaments de la part alta de la vila (clica a sobre el mapa per ampliar).

dsc02153 z-itin-mura

 

L’excursió que farem, com podeu veure en el mapa és un itinerari circular, que comença, travessant la riera per un pontet de fusta que hi ha just davant de l’església de Sant Martí (segle XI), està reconstruïda però conserva una portalada amb un molt bonic timpà romànic. Tot just travessar el pont ja veureu uns senyals amb l’indicatiu SL-C66, prendrem la direcció cap a la Font del Foradot, el camí puja pel mig d’uns bancals, al cap d’uns minuts passarem per la Font del formatget, continuarem el camí fins a un trencall a l’esquerra (hi ha un senyal)que amb cent metres ens dura a la Font del Foradot, que fent honor al seu nom està situada en un gran forat natural a peu de cinglera. Desfarem el sender de la font, fins al senyal, on recuperarem el camí de pujada seguint la indicació, coves de Mura, El camí transcorre pel costat dret del torrent, aviat veurem a l’altra banda de la riera la pista que ve de Mura, sense creuar la riera continuarem fins que la trobarem una mica més amunt, com ens indica el senyal que hi ha a la mateixa pista, l’agafarem cap a la dreta seguint la indicació El Puig de la Balma, sense deixar la pista després d’alguns revolts aviat veurem els camps i la balma, travessarem un torrent i una mica més endavant agafarem un trencall a l’esquerra que fent drecera per les feixes i pel costat del corral del bens ens puja ja a la pista que ens mena a la balma. 

dsc02227 dsc02120 dsc02125 dsc02137_2

dsc02151 dsc02152 dsc02184 dsc02177

dsc02188

El puig de la Balma és una antiga masia (segle XII) construïda sota una balma que avui en dia encara està en funcionament com a casa de pagès. El lloc és realment impressionant, no és estrany, que fos escollit per rodar escenes de l’exitosa peli-cula “Pa Negre”. També funciona com a turisme rural, disposant de restaurant i habitacions situades en la mateixa balma, inclou un petit museu que ens mostra estris i eines antigues utilitzades en les feines del camp. Si voleu utilitzar algun d’aquests serveis convé adreçar-se prèviament a la casa, per més informació, cliqueu: Puig de la Balma

Nosaltres després de fer les fotografies de rigor, vam recular i continuar amb l’itinerari, que com podeu comprovar en el mapa anterior, és un corriol que passant just per el costat de La Vila, davalla per sota la cinglera fent giragonses que ràpidament ens portaran al torrent del Puig, que resseguirem fins a arribar al Moli del Mig on travessarem el torrent i continuaren per un camí que passant pel costat de Can Miqueló ,  segueix la Riera de Nespres i en un tres i no res ens portarà fins al centre de Mura. Us deixem un mapa de detall que us permetrà seguir millor aquest tall de l’itinerari, cliqueu a sobre per ampliar.

dsc02194 z-detall-riera 

Mura, com hem comentat, és un poble molt bonic, amb els seus 219 habitants, gràcies al seu entorn natural i els molts turistes i excursionistes que visiten la zona, té una vida molt activa. També és un bon lloc per dinar, si voleu, ho podeu fer de pícnic , nosaltres vam optar per anar a Cal Carter, un restaurant molt agradable que ofereix un bon menú. Si no teniu molta pressa, val la pena que havent dinat i amb calma, feu una volta pels carrers i places de la vila. Com l’excursió la vam fer uns dies després de Reis ens vam trobar que el poble estava guarnit amb tions de Nadal de tota mena que decoraven balcons i places. Us deixem un mapa per facilitar-vos aquest passeig, (clica a sobre per ampliar).  Si voleu + info, clica:  Mura.

 A continuació també us afegim una galeria de fotos.

dsc02274 dsc02251

 historia04 dsc02116 dsc02121    dsc02261

dsc02111 dsc02224 dsc02230 dsc02233 dsc02265

Després de la passejada, arriba l’hora de marxar, ho fem amb la sensació que hem fet i hem vist moltes coses, i que hem aprofitat el dia. Per tornar, continuarem per la carretera que hem vingut fins a trobar la BV-1221 que va de Navarcles a Terrassa, agafarem la direcció que ens convingui, si anem cap a aquesta última població ens espera un paisatge excepcional doncs a tocar del Montcau i pel Coll d’Estenalles, travessarem el  Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i L’Obach, bon viatge de tornada.

 

img_1355