El nostre itinerari ressegueix part de les terres on la Llegenda del comte Arnau es va forjar, Aquesta llegenda meitat mite i meitat historia identifica el comte Arnau amb el castell de Matamala i el Santuari de Montgrony on se situa l’origen de la nissaga del comte. A part de la gran petjada històrica que marca aquestes contrades, els magnífics boscos de pi roig i les recaragolades riberes d’aquesta part del Ripollès ens mostren un paisatge prepirinenc que no ens pot deixar insensibles.
L’excursió d’avui, si ens posem en marxa aviat la podem fer amb un sol dia, encara que podria ampliar la seva durada fins a dos i fins i tot tres dies si volguessin abastar l’anomenat bressol de Catalunya, és a dir: Ripoll amb el seu important monestir de Sta. Maria i la no menys important vila i monestir de Sant Joan de les Abadesses, Tanmateix, no ho farem i ens limitarem a visitar la zona de Campdevànol-Gombrèn-Montgrony
COM ARRIBAR:
Com podeu veure en el mapa, per arribar al nostre objectiu hem d’anar fins a Ripoll on agafarem la N-260 fins a Campdevànol, ja dins la vila trobarem un desviament a l’esquerra, (hi ha els indicadors de la GI-401 cap a Gombrèn i La Pobla de Lillet), tot just fet el gir trobem el pont sobre el sempre cabalós riu Fresser, el travessarem i de seguida deixarem el poble enrere
1) Pel matí: GORGES DEL TORRENT DE LA CABANA, Campdevànol (RIPOLLÈS)
AVIS: L’ajuntament de Campdevànol, davant l’allau de visitants en aquest paratge natural ha prohibit el bany i el pícnic en tot el recorregut excepte en el àrea de la Font del Querol.
Aquest itinerari es molt concorregut, sobretot a l’estiu i els caps de setmana doncs els gorgs ofereixen una mágnifica oportunitat per prendre un bany que la gent aprofita a bastament, si el que voleu és fer una caminada i gaudir del paisatge, recomanen fer-ho a la primavera o tardor, èpoques en les que no trobarem tan personal.
Al cap de 3 Kms. de deixar Campdevànol i just havent passat el càmping El Pirinenc trobarem una pista a l’esquerra que porta al mas de Can Paraire (Formatgeria Bac d’Estiula) on deixarem el cotxe en un aparcament habilitat (no es permet deixar-lo als marges del camí) i si ens ve de gust comprar algun dels bons productes que s’hi fan.
Des de can Paraire, armats com sempre del “bocata”, d’un bon calçat i si s’escau els pals de caminar, !Ah¡ i sobretot la màquina de fer fotos, començarem la nostra excursió seguin les indicacions i marques grogues que en tot moment ens orienten, i que ens indiquen els noms de tots els gorgs que anirem trobant pel camí.
Al cap d’una hora i mitja o dues, arribarem al últim gorg, anomenat del Colomer per la proximitat de la masia del mateix nom, depenen del nostre ànim i de l’hora, com veureu en el mapa de l’esquerra, podem tornar per la pista que ens torna directe a Can Paraire o bé agafar el camí més elevat que passant pel collet de Dagui i Gausàcs ens dura fins a la font del Querol i Can Paraire. Recomanen tenir la màquina de fotos a punt i vigilar per on poseu els peus, especialment si aneu l’hivern i us trobeu els gorgs parcialment glaçats com va ser en el nostre cas.
La font del Querol és un bon lloc per dinar, però també o podeu fer a Gombrèn on si ho voleu, trobareu restaurants que us oferiran un bon menú, tanmateix si voleu pujar al santuari de Montgrony a peu, val més que no us atipeu massa dons hi ha una bona pujada.
GALERIA DE FOTOS DELS GORGS DE LA CABANA per veure les fotos clica ALBUM
2 a/b) A la tarda: SANTUARI DE MONTGRONY, Gombrèn (EL RIPOLLÈS)
El conjunt de Montgrony està ubicat al municipi de Gombrèn, al mig d’un espadat calcari de la serra del mateix nom, el formen El Santuari, l’ermita i l’església romànica de Sant Pere de Montgrony al que s’accedeix per una escala de pedra excavada a la paret de la cinglera
Si voleu saber més sobre la llegenda cliqueu: Conte Arnau i podreu veure un vídeo del programa Racons fet per TV3 que us pot il·lustrar al respecte.
Nosaltres però deixarem la llegenda i ens centrarem en la nostra proposta que té fins a tres variants depenen de les ganes que tinguem de caminar.
En el planell que presentem a la dreta (cliqueu a sobre per ampliar) les podeu identificar. La primera (a) és pels més valents, està marcada en el planell en color negre i com veieu es una circular que surt del costat dret de l’església de Gombrèn i puja al santuari passant per Sant Francesc, Cal Pau i Coll de Jou arriba a Montgrony (1 hora i 1/2 aproximadament) la tornada es pot fer per un camí que va per sota la cinglera, passa per la Font de la Mare de Déu, el coll de Pardinella i de la Cirera i davallant pel torrent de Barruell, torna a Gombrèn (unes 4 hores en total). ATENCIÓ si aneu justs de temps recomanem torna pel mateix camí de pujada o fer la variant (b) que hem marcat al planell en color verd, consisteix a anar amb cotxe fins a un revolt que hi ha passat el Pla de la Molina, on surt un camí que passant per Coll de Jou ens puja a Montgrony en menys d’una hora.
Pels que no ja han tingut prou amb l’excursió del matí i no volen o no poden caminar més, queda la variant (c) que permet puja fins al santuari amb cotxe. En tots els casos recomanem pujar les escales que en pocs minuts ens porten fins al pla i l’església de Sant Pere de Montgrony (segle XI) on gaudirem d’un bonic paisatge que inclou -en la llunyania- la inconfusible figura del Pedraforca.
Si després de tot encara us queden ganes de voltar, podeu allargar-vos amb el cotxe fins al castell de Matamala, situat a tan sols 1 Km. seguint la carretera de Castellar de n’Hug. A continuació us presentem unes fotos realitzades durant aquesta part de l’itinerari.
Per últim, si us agraden les històries medievals, ens permetem recomanar-vos un llibre que sens dubte us transportarà de forma novel·lada a alguns dels indrets que heu visitat: LA BÍBLIA DE PEDRA de Marc Capdevila, Edicions 62 (2014)