La silueta dolça però altiva del Montseny és distingeix des de molts llocs de Catalunya, és un massís imponent que s’aixeca sobre les planes d’Osona, la Selva i el Vallès. La bona conservació d’aquest gran espai natural i la seva situació en una àrea tan densament poblada i urbanitzada com és la conurbació urbana de Barcelona, així com el gran patrimoni cultural i enorme varietat de paisatges mediterranis i centreeuropeus, que guarda en el seu interior ha fet del Montseny un lloc singular que  l`hi ha fet valdre, esser declarat per la UNESCO reserva de la biosfera.

Cal aprofitar doncs aquestes circumstàncies i tractar de redescobrir la diversitat de paratges i racons que el Parc Natural ens ofereix. Nosaltres avui comencem aquesta sèrie de sortides que volem fer al Montseny, pel sector que es troba al vessant al Nord-oest del massís, concretament pujarem al Matagalls des de Collformic, davallarem cap a Sant Segimon (Viladrau) i acabaren de nou a Collformic, de tornada aprofitarem també per aturar-nos al petit i bonic poble del Brull.

EL MATAGALLS. Fita de l’excursionisme i excepcional mirador, aquest emblemàtic cim de 1697 metres és mereix una petita caminada.

L’excursió d’avui  és una circular que depenen del nostre ritme farem en 3 o 4 hores. El punt de partida és a Collformic a la comarca d’Osona on deixarem el cotxe en un aparcament ben arranjat que hi ha al mateix coll  (per arribar-hi, mireu el mapa de situació adjunt).

 

El camí cap al Matagalls comença per unes escales que hi ha a l’altre cantó de la carretera just davant de l’aparcament del restaurant.  Està molt ben senyalitzat amb fites i marques vermelles i blanques, com a GR 5-2. (Mireu el mapa de l’excursió, cliqueu a sobre per ampliar).

En uns minuts arriben a la Creu de Collformic aixecada en memòria dels 110 liberals escapats de Vic que foren morts pels Carlins durant la tercera guerra carlina. aviat arribarem a una petita roureda que travessarem ràpidament i uns metres més amunt trobarem la pista, que creuarem i atenen al senyal del GR prendrem el corriol pedregós i en pujada que passant per sota una línia d’alta tensió ens portarà fins al pla de la barraca, a sota nostre, a la nostra dreta,   veurem el Mas de Sant Andreu de la Castanya, continuarem el sender que amb forta pujada ens durà fins al Turo Gros, i el Collet de l’estanyol d’on ja albirem la creu del Matagalls, continuem el camí passant pel Coll dels Llops i  aviat arribarem al cim del Matagalls, tot plegat 1 hora i 1/4 sense contar aturades. Tot fent la pujada ja haurem gaudit d’unes bones vistes, però el cim si tenim sort i el dia es clar ens oferirà un panorama únic que pot anar des del Pirineu fins a la costa.

    

Si vols +info, clica: Parc natural del Montseny 

SANT MIQUEL DELS BARRETONS I SANT SEGIMON. 

Si encara no heu esmorzat, us recomanem fer-ho a la bonica i arrecerada Font del Matagalls que trobareu en pocs minuts seguin el camí carener ara senyalitzat amb blanc i groc com a PR-C 205, ens portarà cap al santuari de Sant Segimon, en arribar al Collet de la Font (hi ha un senyal), agafeu un corriol a la dreta que va cap a una fageda, en tres minuts sereu a la font que raja un bon doll d’aigua fresca. Un cop satisfeta la set i si s’escau, la gana, retorneu al collet per reprendre el camí. 

 

 

Com podreu veure, el camí, puja fins a un petit turo i després planeja seguint les pastures de la  carena fins al Coll de Saprunera, davallant tot seguit fins a l’ermita de Sant Miquel de Barretons que està espectacular-ment enfilada damunt d’una cinglera, si volen, podem baixar uns metres fins a l’ermita i però haurem de torna enrere per recuperar el camí del santuari. 

  

Atenció, no agafeu el corriol que surt a la dreta de l’ermitori doncs és molt dret i relliscós, el camí bo segueix la carena pedregosa que més suaument ens condueix fins a la pista, si volem arribar-nos al santuari l’agafarem cap a la dreta i en 5 minuts passant pel Coll de les Tres Creus serem a Sant Sigemon, (Està en reconstrucció i no es pot visitar, però l’indret és bonic) si no volem anar-hi, agafarem la pista cap a l’esquerra en direcció Collformic on travessant preciosos boscos de faigs acolorits per la tardor en 3/4 d’hora arribaren al sender que ens baixa directament pel bosquet de roures l’aparcament de Collformic. 

    

Acomiadem el nostre itinerari pel Matagalls amb aquestes dues fotos de tardor, amb pocs dies el fred i el vent despullaran aquestes bosquines i el paisatge esdevindrà menys acolorit, mes grisós. Aprofiteu i aneu a passejar pels boscos, tracteu-los bé, ells ens regalen serenor i mereixen el nostre respecte.

  

EL BRULL, Antiga parròquia de Sant Martí. (segle XI i XVI). La pedra roja que domina el paisatge arquitectònic del lloc, amb la llum del capvespre donà a tot el conjunt un color daurat preciós. 

Ben segur que després de la caminada i per l’hora que arribareu a l’aparcament, tocarà menjar alguna cosa, nosaltres us recomanem que agafeu el cotxe i aneu fins al Brull on podreu podeu aparcar i fer el vostre pícnic o si ho preferiu, podeu dinar al restaurant Can Pascual

El Brull és un municipi de 263 habitants amb la població disseminada en  tres parròquies i cases i masies aïllades, el nucli de Sant Martí del Brull, és on hi ha l’ajuntament, les runes d’un antic castell i el bonic conjunt arquitectònic que conformen l’església i la rectoria on hi ha un punt d’informació de la Diputació de Barcelona.

Com sempre fem a http://www.viatjarescultura, us deixem unes fotos d’aquest indret que us ajudarà a decidir si voleu fer una aturada per visitar-lo.

 

     

Bona tornada, si us ha agradat, ja ho sabeu, el Montseny us espera, nosaltres des de viatjarescultura, ben segur que tornarem amb altres itineraris per aquest massís que ofereix tantes possibilitats pel caminant.