1) EL MONTMELL. Magnífic mirador sobre les planes del Baix Penedès i el Tarragonès

dsc01301Anem a la muntanya del Montmell al Baix Penedès Aquesta serra amb el seu Castell van ser durant segles, una frontera amb el territori sarraí que s’estenia des del riu Gaia cap al sud del País.

dsc01344

El paisatge autènticament mediterrani és un mosaic de boscos i vinyars que ens convida a circular tranquil·lament gaudint de les vistes.

Com podeu veure en el mapa de situació que adjuntem, si venim per l’autopista AP-7, hem de deixar-la a la sortida 12 de La Bisbal del Penedès on després de fer dues rotondes agafarem la carretera TP-2401 amb direcció a La Juncosa del Montmell. 

mapa-de-situacio-bo

Quan arriben a La Juncosa, hem d’agafar un camí que ens portarà a l’àrea recreativa forestal del Montmell on deixarem el cotxe, (veieu els mapes de detall). El lloc, en mig d’una pineda es molt agradable, hi ha aparcament, una font i taules per menjar, així que si voleu, és un bon lloc per esmorzar una mica. Mirant cap a nord ja veureu els dos pollegons que formen el Castell de Montmell molt enrunat i la gran creu del Cap de la Serra que seran els nostres primers objectius camí de la Talaia de Montmell (861 metres) objectiu final de la nostra excursió.

dsc01304

La pujada a la talaia (1 hora i mitja com a molt) com podeu veure en el mapa de l’itinerari a peu, comença per un corriol, just al costat nord de l’aparcament, (recomanen que agafeu els pals, doncs sobretot a la baixada us seran molt útils). Amb uns minuts arribareu a una pista que resseguirem cap a l’esquerra durant uns quants metres fins a trobar a la dreta un camí molt pedregós barrat amb una cadena que ens dura amb un quart d’hora a l’església romànica de Sant Miquel (segle X-XII). + info clica:  Església vella del Montmell

mapa-de-detall-juncosaitinerari-a-peu

dsc01306 dsc01318 dsc01324 dsc01335 dsc01327

El camí prou ample inicialment ens portarà fins a un post de senyals que ens indica clarament la direcció cap a l’església de Sant Miquel (600 metres), ben aviat el camí s’estreny i enfila fortament fins a arribar a l’església. Si volen veure el seu auster interior, heu d’estirar una cadena que trava la porta (ATENCIÓ torneu-la a tancar amb el cadenat). Continuarem el camí cap al Castell per un sender molt estret que en direcció llevant surt just de l’absis de l’església, on hi ha un post de senyals (el senyal trencat és justament el que indicaria la direcció). Com veureu el corriol sembla que estigui tallat per una gran pedra que superarem enfilant-nos per la seva esquerra, després el camí està prou fressat i encara que presenta uns passos una mica dificultosos no presenta cap perill i amb 20 minuts arribarem a un coll amb bifurcació del sender que ens porta directament al castell.

dsc01314 dsc01406 dsc01364  dsc01346 dsc01357

dsc01367

Des del castell tornarem enrere pel mateix camí fins al coll, pujarem a la creu i continuarem pel sender ja molt més fàcil que amb mitja hora ens portarà fins a la Talaia del Montmell, hi trobarem una fita del IGC, un pessebre i un  pal de banderes mig tombat, si tenim sort i fa un dia clar les vistes son esplendides.

dsc01375 dsc01389

La tornada la farem exactament pel mateix camí, posant compte amb les pedres i ajudant-vos amb els pals amb poc més d’una hora sereu de nou a l’aparcament.

2) L’ARBOÇ. Vila de puntaires i bon vi.

dsc01447

Com  hem dit a l’inici de la ressenya aquesta excursió es pot fer amb un matí, ja que si heu sortit d’hora, a quarts de dues ja sereu de nou al cotxe, Malgrat això, com en altres ocasions nosaltres hem preferit allargar una mica la sortida anant a dinar i visitant la bonica vila de L’Arboç, on la tradició de les puntes de coixí no solament perviu sinó que segueix essent un referent a Catalunya. També hi trobareu un conjunt de edificis de rellevància arquitectònica com la famosa Giralda de L’Arboç, la catedral i d’altres que si feu una passejada pel carrer Major us sorprendran. Si us animeu, per arribar-hi, podeu seguir les indicacions que veureu en el mapa de situació exposat al principi de l’itinerari. Quan al dinar, trobareu diversos restaurants, nosaltres, ho van fer a Can Peraire, un restaurant que hi ha al carrer Major 47 on fan un menú molt assequible i ens van atendre molt bé.   Per + info, clica: L’Arboç 

Us deixem una galeria de fotos i un mapa perquè us ajudin a decidir si us paga la pena fer una visita a aquesta bonica Vila. Si teniu temps, nosaltres us ho recomanem. 

dsc01467 dsc01470 dsc01458 dsc01465 dsc01462 

arbocdsc01479 dsc01484

dsc01493 dsc01482