“El Montsant forma un massís nu, aquest mur rocallós, de vegades té una finor, una lleugeresa de tons gairebé trencadissa”. Així defineix Josep pla aquesta serra tan emblemàtica de les comarques tarragonines i la foto de la roca desafiant la gravetat que presentem a continuació en dona fe.

 

Avui hem anat al Priorat, terra de bons vins i de muntanyes que ens ofereixen magnífics itineraris i excursions, concretament hem volgut pujar al Montsant i gaudir de les boniques vistes que des dels espadats ens ofereix aquesta extraordinària cinglera.

CIRCULAR A LA SERRA DEL MONTSANT. (El Priorat).

La nostra excursió comença a l’ermita de Sant Joan del Codolar al terme de Cornudella del Montsant. L’ermitana que cuida l’indret des de fa 40 anys ens ofereix mandarines i ens desitja una bona caminada. Us deixem un mapa de situació per ajudar-vos a arribar.

Sortim de l’aparcament de l’ermita agafant el camí que està indicat com Itinerari 5, (no ens oblidem de l’aigua i els bastons que ens aniran molt bé a la baixada), de fet seguirem el GR-147 que puja pel grau del Tomaset o del Montsant que no ofereix cap dificultat, (veieu el mapa de l’excursió)

Un cop a dalt del grau, superarem un conjunt de pins i arribarem a l’altiplà on troben un pal de senyals (50 minuts)  si voleu, podeu visitar la Cova Santa que està a uns 300 metre encara que tampoc és gran cosa, per continuar la circular des del pal de senyals seguirem la indicació “Cinglera de Sant Joan”. ATENCIÓ, no hi ha cap perill però cal no abraonar-se sobre la cinglera. Resseguirem el cingle planejant fins que baixant una mica passarem pel peu d’un gran rocam  i arribarem a un mirador de la cinglera, un cop fetes les fotos de rigor agafarem un corriol a l’esquerra que s’enfila força cap amunt, en 10 minuts arribem a la carena i veiem al nostre davant la Roca Corbatera que amb 1163 metres és el punt culminant de la serralada (2:15 hores).

 

El vent fred de mestral fa que no ens entre-tinguem massa i comencem la baixada per el vesant contrari al que hem pujat, el camí descendeix pels contraforts de llevant de la serralada en direcció a L’Albarca, aviat trobarem una pista que agafarem cap a la dreta, al cap de 300 metres per la pista, abans d’un pronunciat revolt, a la dreta veurem un senyal que ens indica el camí de l’itinerari 5  de tornada cap a Sant Joan. 

A continuació us deixem una galeria de fotos que hem fet durant la caminada, cliqueu a sobre per ampliar.

   

  

El sender molt pedregós i en forta pendent va fent giragonses fins a arribar a un camí més bo i planer que circula sense perdre alçada i seguint una ampla feixa rocallosa fins a la mateixa ermita que des de la nostra perspectiva sembla embolcallada en un impressionant rocam, de nou trobem la senyora que cuida l’ermita i ens saluda amb gran cordialitat. (3:30, sense contar les aturades)

    

  

Arribem doncs a l’ermita a l’hora de menjar alguna cosa, de manera que tenim dues opcions: Si portem menjar fer-ho a les taules que hi ha darrera l’ermita o bé agafa el cotxe i anar fins a Cornudella on trobareu restaurants i cafès on dinar, nosaltres o vam fer a la fonda El Reco, situada a la plaça de la Vila on disposen d’un menú econòmic.

A la tarda si teniu temps i ganes, podeu fer una volta pel poble i visitar el celler cooperatiu construït per l’arquitecte Cèsar Martinell mestre del modernisme i deixeble de Gaudí l’any 1919 durant la Mancomunitat de Catalunya.

Horaris i més informació:  Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant

Esperem que la caminada circular pel Montsant us hagi agradat, aquesta excursió es pot combinar en l’itinerari de viatjar es cultura: EL PRIORAT-SIURANA

Bon viatge de tornada.