L’itinerari d’avui ens porta a les terres de Lleida, anirem fins al bonic poble del Vilosell i farem una excursió a la Serra de la Llena situada al sud de Les Garrigues, que fa de frontera natural entre aquesta comarca lleidatana i les comarques del Priorat i la Conca de Barbera. El camí ens ofereix un paisatge agrari que en aquesta època de l’any ens presenta un verd exuberant.
Per arribar al Vilosell depenen del que us convingui heu de venir per l’AP-7 i sortir a l’Albi o per la N-240 i sortir a Vinaixa, en qualsevol cas, us deixem un mapa de situació per ajudar-vos a situar aquest petit poble. Aparcarem a la Plaça de Sant Sebastià, punt de sortida de l’excursió.
Clica a sobre els mapes per ampliar.
EXCURSIÓ A LA PUNTA DEL CURULL (1022 m) DE LA SERRA DE LA LLENA
Ben calçats i amb la sempre necessària aigua i menjar de reserva començarem la caminada per un carrer que surt just a la dreta de l’ermita de Sant Sebastià que està a la part sud de la plaça. durant la major part del camí seguirem els senyals grogues i blanques del PR-C P184. (Veieu el mapa de l’excursió). Aviat deixarem el camí asfaltat i continuarem per una pista que discorre entremig de verds camps d’ordi en direcció a l’ermita de Sant Miquel de Tosca. Amb uns 40 minuts passarem davant del petit ermitori del Crucifix que segons la llegenda va ser trobat surant a l’aigua en el barranc que hi ha en aquest indret.
Continuem el camí i una mica més endavant deixarem el PR a l’esquerra i agafarem un sender pel bosc que en 15 minuts ens porta a Sant Miquel de Tosca (segle XV)
Des de l’esplanada de l’àrea de pícnic podem anar uns metres més amunt i arribar-nos a la Fonteta (naixement del riu Set) on hi ha una font amb set aixetes i una gran pedra on quan ha plogut brolla aigua formant una cascada.
Retornem cap a l’ermita i agafarem un corriol que surt a l’extrem oest de l’esplanada, a l’esquerra d’una mena de construcció, el sender s’enfila en direcció SO, l’hem de seguir travessant un barranc i continua fins a unes roques de conglomerat que superem per unes escletxes, continuarem amb forta pujada per dins del bosc fins a arribar al Coll de l’Abellar on trobarem una pista que agafarem cap a l’esquerra, ben aviat superarem les construccions i antenes de comunicacions, més endavant seguint la pista a uns 600 metres del coll retrobem el PR-C 184, en aquest punt si volem poden arribar-nos als Calaixos i Cova de l’Ereldo, una formació rocallosa singular que està a 200 metres de la pista, arribaren baixant un sender que està senyalitzat i seguirem unes marques grogues i amb forma de ferradura.
Després de visitar els calaixos, tornarem pel corriol fins a la pista i continuarem per la mateixa uns 300 metres fins a una corba on un pal de senyals ens indica el corriol que amb 300 metres ens dura a la Punta del Curull (Punt més alt de Les Garrigues), on amb una mica de sort gaudirem d’unes magnífiques vistes que en dies clars arriba fins al Pirineu.
Després de les fotos de rigor deixarem el Curull pel mateix camí de pujada, pero a uns 30 metres, agafarem una drecera que surt a la nostra dreta i que amb forta baixada ens porten fins a la pista que creuarem continuant el sender pedregós que torna a ser el PR-C 184 i que en forta baixada i uns 40 minuts des del Curull, ens porta fins als camps d’ametllers i vinyes de la plana agrícola del Vilosell i en 30 minuts més fins el Poble, tot plegat haurem estat unes 4 hores sense comptar aturades.
Ben segur que per l’hora i la caminada ja tindreu força gana, així que podeu menjar el que porteu a la plaça de Sant Sebastià o bé com vam fer nosaltres dinar al Bar “El Centre” que és la societat del poble i està situat a la mateixa plaça.
EL VILOSELL. Un bonic poble voltat de natura on els seus carrers de pedra ens parlen del seu passat.
Els primers documents escrits que fan referència a aquest petit poble de 180 habitants, provenen de la dominació sarraïna de la qual va ser deslliurat l’any 1035 per Ramon Berenguer I que va reconquerir aquestes terres. Aquesta llarga historia, es respira passejant pels seus costeruts carres i places que conserven el traçat medieval i que han estat molt ben arranjats. Recomanem fer un tranquil volt pel seu nucli antic. Si us ve de gust podeu acostar-vos fins a una de les cabanes de pedra seca tan característiques d’aquesta zona com es la del mas de la Linya, podeu anar a peu o amb el cotxe (veieu el mapa de l’excursió)
El Vilosell té tambe una tradició vitivinícola que ha fet que el poble estigui inclòs en la DO Costers del Segre. Si teniu temps podeu dedicar una estona a visitar el celler Tomàs Cusiné que elabora una bona varietat de vins i que si us ve de gust podreu tastar.