La tardor ja ha arribat, és un temps fantàstic per fer excursions i recorre el País, així que us animem a agafar la motxilla i les botes i comença a caminar.
L’itinerari que proposem avui és la combinació d’una excursió pel Parc Natural de Sant Llorenç de Munt L’obac i una visita a la de vegades poc coneguda Terrassa monumental, tot plegat és una sortida d’un dia, en la que seguint el nostre costum, volem complementar el plaer de caminar, amb el coneixement dels valors culturals dels nostres pobles i ciutats.
La nostra proposta com podeu veure en el mapa de situació que us presentem a l’esquerre (cliqueu a sobre per ampliar) és un recorregut que comença al Bages i acaba al Vallès Occidental, les nostres etapes són:
Al matí, fer la clàssica excursió pel parc natural anant i tornant a peu des del Coll d’Estenalles fins a La Mola.
A la tarda, fer una visita cultural al bonic i històric centre de Terrassa.
1) DEL COLL D’ESTENALLES A LA MOLA. Entre les espectaculars moles i monòlits de conglomerat els boscatges d’alzines i roures conformen un paisatge singular.
El Coll d’Estenalles està situat al kilòmetre 15 de la carretera BV-1221 que va de Terrassa a Talamanca, Hi ha un aparcament on deixarem el cotxe i un centre d’informació del Parc Natural (obren a les 10:00). Clica a sobre el mapa per ampliar)
L’excursió, depenen del nostre ritme i les aturades que fem, pot durar entre 4 i 5 hores, de manera que a les 9 del matí ens posarem les botes de muntanya i començarem la caminada que arrenca en una pista que surt just a l’esquerra de l’edifici d’informació amb direcció al Coll d’Eres. Tota l’estona seguirem l’itinerari molt ben senyalitzat SL-C 54 (No oblideu portar aigua i alguna cosa per menjar a la motxilla). El camí no presenta cap dificultat especial, però es necessari anar amb compte amb els terres de conglomerat si aquest està moll. A l’inici ens trobem una forta però curta pujada que flanqueja el Montcau per un terreny desolat on el conglomerat en descomposició domina el paisatge, deixarem a l’esquerra el camí senyalitzat que porta al cim del Montcau (opcional-ment el podeu fer, 40 minuts addicionals), nosaltres seguim cap al Coll d’Eres on arribarem en 20 minuts i on si ens ve de gust, podem fer un mos.
Des del Coll d’Eres, si volem poder fer una extensió per un camí escalonat i pedregós i amb forta baixada que va a la molt anomenada cova Simanya. Per anar i tornar ens caldran uns 30 minuts, nosaltres ho vam fer, no portaven material d’espeleologia, però vam entrar uns pocs metres (en te 400) i ens va agradar força haver-hi anat. ATENCIÓ, tot i que el camí és ben traçat, cal que anar amb compte en un tram que travessa un pendent de conglomerat amb certa timba a la dreta.
Tornem pel mateix sender fins al Coll d’Eres on reprenem l’itinerari de La Mola resseguint l’anomenada Carena del Pagès que per un camí bastant planer i ben ombrejat per l’alzinar amb 1 hora ens portarà al Morral del Drac, un gran monòlit de conglomerat que destaca per la seva forma i l’enorme forat que el travessa de costat a costat. Aquest és un bon lloc per fer un petit descans i preparar-nos per l’ascens a La Mola.
Un cop hem reposat i tafanejat al voltant d’aquesta característica roca del Parc Natural, reprenen el camí pujant primer pels conglomerats que formen la base de la cinglera de la pròpia Mola de Sant Llorenç de Munt i després, per una canal amb molta vegetació que amaga un pas molt ben esgraonat (heu de seguir els senyals) que ens portarà al damunt de la cinglera, seguint el camí pel pendent que tenim al davant en pocs minuts ja serem a la Mola.
Arribarem a una esplanada-mirador que queda a la part del darrer del monestir de Sant Llorenç del Munt (segle XI) a part d’unes àmplies vistes sobre una gran part de Catalunya contemplarem en primer terme els tres magnífics absis de l’església
Si voleu saber més sobre el monestir, cliqueu: Monestirs de Catalunya, Sant Llorenç del Munt
Aquest cim de 1103 metres és una talaia excepcional i depenen del temps que faci és un bon lloc per reposar forces, nosaltres anàvem una mica justs de temps i no ens vam entre-tenir gaire, així que un cop fetes les fotos de rigor, vam emprendre el camí de baixada cap al Coll d’Estenalles doncs el nostre objectiu era arribar-hi cap a quarts de dues i a més uns núvols amenaçadors venien per llevant.
2) TERRASSA (Vallès Occidental). El bressol industrial de Catalunya, amaga també un important patrimoni històric i patrimonial que val la pena conèixer.
Al Coll d’Estenalles si us be de gust i porteu menjar és un bon lloc per fer un pícnic doncs a la part de darrere de l’edifici d’informació hi ha una mena de plaça on hi ha bancs i uns lavabos ( Atenció, l’aigua no és potable). Nosaltres vam preferir agafar el cotxe i anar cap a Terrassa on vam menjar uns entrepans al Viena, en qualsevol cas recomanem anar a fer un cafè, doncs està ubicat al bonic l’edifici històric de la “Societat General de Electricidad”.
A Terrassa és bastant complicat desplaçar-se amb auto, així que us recomanen buscar un aparcament tan aviat com pugueu, en el mapa turístic i la llegenda que adjuntem us indiquem com entrar a la ciutat venim des del Coll d’Estenalles i arribar a un pàrquing del centre de la ciutat. Cliqueu a sobre per ampliar.
En el nostre cas hem escollit el pàrquing de la plaça del Progrés per la seva proximitat a la Masia Freixa. Magnifica mostra del modernisme de la ciutat, concebuda inicialment com a fabrica tèxtil, posteriorment com a residència familiar i finalment com a oficina de turisme de la ciutat, fou construïda el 1905 per l’arquitecte Lluís Muncunill a encàrrec de l’industrial manresà Josep Freixa. Si cliqueu sobre les fotos, veureu amb detall l’originalitat d’aquest edifici.
A l’oficina d’informació us atendran molt bé i us donaran mapes i tota mena d’informació, a partínt d’ací vosaltres heu d’organitzar el vostre temps de la manera que creieu oportú, estem segurs que amb les dues o tres hores que disposareu no podreu veure tot allò que desitjareu, però ben segur que quedareu amb ganes de tornar per poder visitar amb més tranquil·litat la ciutat i gaudir d’alguns dels seus magnífics museus i edificis singulars que anireu trobant en el vostre recorregut pels carrers del centre de la ciutat, de tota manera us recomanem que feu un esforç i us arribeu fins al pont i esglésies de Sant Pere (segles XI i XII ). En el mapa podeu veure les ubicacions de museus, antics vapors industrials, monuments i altres edificis singulars com ara la Casa Alegre de Sagrera
A continuació us deixem dos enllaços que us poden ser útils en la vostra visita a Terrassa:
Oficina de Turisme de Terrassa, informació i horaris: Terrassa turisme
Esglésies de Sant Pere, informació i horaris: La Seu d’Ègara
Us deixem algunes fotos, per animar-vos a fer aquest recorregut per aquesta ciutat vallesana, que te una amplia vida social i cultural així com un valuós patrimoni lligat a l’historia industrial i del treball.
Com ho vam fer nosaltres, esperem que hàgiu gaudit d’aquesta sortida, més itineraris i excursions a: viatjarescultura.com