El Vallés Oriental és ple d’indrets únics que paga la pena conèixer, aquí ens farem ressò de dos llocs que us proposem visitar i que amagant bonics paisatges i un patrimoni cultural important. L’itinerari de un sol dia que us proposen avui té dues parts ben diferenciades, una excursió pels Cingles de Bertí i una visita al ric patrimoni arquitectònic modernista de La Garriga.
1) SOT DEL BAC, LA TRONA. Cingleres assolellades i feréstegues fondalades s’alternen en aquest paisatge.
La nostra excursió d’avui comença al Figaró, on deixaren el cotxe en el polígon industrial que hi ha al nord de la vila, com podeu veure en el mapa que s’inclou, heu de travessar la via del tren pel pas que hi ha al centre del poble i passant per davant de l’estació arriba fins al final de les naus on comença el camí PR C-33 (sender de petit recorregut indicat amb ratlles grogues i blanques) que ens dura fins a La Trona, un dels espadats més significats dels Cingles de Bertí. El sender transcorre inicialment per l’indret conegut com el Sot del Bac amb un paisatge que fa honor al seu nom, al cap d’una estona de caminar trobarem un paratge molt preuat pels escaladors anomenat Salt del Sot del Bac on destaquen vàries balmes i dues altes agulles de pedra que reben el nom de Les Dues Germanes. Passat aquest bonic indret seguirem pujant fins a arribar al Coll de la Pedra Dreta, on tenim una bona perspectiva del nostre objectiu: La Trona, en pocs minuts començarem la pujada per un estret camí esglaonat (Grau de la Trona) que amb una forta pujada ens mena a un petit coll que comunica el conjunt de la cinglera amb aquest potent mirador del Congost. ATENCIÓ, cal ser prudent i no apropar-se als marges de la cinglera.
Tornem cap al collet (fins aquí haurem esmerçat unes dues hores) i segons estiguin les nostres forces i l’hora que sigui, farem un mos i decidirem si continuem cap al veïnat de Bertí o refem el camí de tornada cap al cotxe. Cliqueu a sobre la miniatura del mapa que presentem a continuació per veure tot el recorregut
2) BERTÍ, Antic llogarret amb masies disseminades, que dòna nom a la cinglera
Si decidim anar a Bertí,(cal saber que l’excursió s’allarga prop de dues hores entre anar i tornar). Tanmateix, per descobrir el paisatge de camps i masies que s’amaga en el cor de la cinglera val la pena la caminada. Tal com indica en el mapa, des de La Trona hem de seguir amunt el PR C-33 fins al capdamunt de la cinglera i resseguint els camps de la masia de Can Rajadell i Bellavista Vella continuar per aquest sender que ens dura fins a Bertí i l’església de Sant Pere de Bertí (s.XI). La Tornada cap a la Trona i el Figaró la farem pel mateix camí.
Quan baixant de La Trona arribem a l’aparcament, especialment si ens hem allargat fins al Bertí, de ben segur que ens vindrà de gust menjar alguna cosa, nosaltres recomanem, agafa el cotxe i anar cap a la Garriga, on podrem dinar i estarem en disposició de visitar la població, en la darrere etapa d’aquest itinerari, podem deixar el cotxe a l’aparcament de la plaça del Dr. Montal, doncs queda molt a prop del centre.(veure el mapa de La Garriga mes abaix)
Nota: Hi ha una prolongació d’aquesta excursió que va fins al Santuari del Puiggraciós i La Garriga, que no la ressenyem, doncs és força llarga i a més ens obliga a tenir dos cotxes o agafar el tren.
3) LA GARRIGA (Vallés Oriental). Modernisme, termes, bon clima, bona gent, ah! i bones botifarres.
Després de dinar en un dels molts restaurants o bars (Nosaltres ho vàrem fer al restaurant La Garrafa que hi ha a La Garriga) és un bon moment per fer una passejada que a part de molt agradable serà també enriquidora des del punt de vista cultural. Aquesta vila que va nàixer i créixer gràcies a la seva situació privilegiada a mig camí entre Barcelona i Vic i també a les seves apreciades aigües termals, però no és fins a principis del segle XX quan una part de la burgesia barcelonesa es construeix les seves cases d’estiueig en aquesta vila convertint-la en un conjunt modernista importantíssim en el que cal destacar l’anomenada illa Raspall que compren quatre cases construïdes per el prolífic l’arquitecte Manuel J. Raspall (1877-1937) que va ser l’autor de molts projectes al Vallés Oriental i fins i tot a Barcelona on entre altres treballs va dissenyar la plaça de toros Monumental.
En aquesta tranquil·la passejada, podrem contemplar moltes boniques cases de diferents estils, caldrà però ser un bon observador i estar atent als elements arquitectònics i detalls de disseny molt interessants i curiosos que poden passar desapercebuts. Les fotografies que presentem a continuació són una petita mostra del que veurem en el recorregut per la vila que trobareu en el mapa adjunt.
Si voleu saber més sobre aquest itinerari i altres llocs d’interès que té la vila, clica: La Garriga turisme
Clica a sobre el mapa per ampliar-lo
Després d’aquesta interessant volta per La Garriga segurament estarem bastant cansats i no us puc aconsella res millor que abans d’entaforar-vos al seient del cotxe que seieu una estona en algunes de les acollidores terrasses de la Plaça de l’església (el dia de la nostra visita estava guarnida de festa major). Segur que tindreu la sensació de què us queden moltes coses per veure, això té fàcil solució, tornar un altre dia.
Si voleu mes informació sobre La Garriga, clica damunt del logo de l’ajuntament: