Aprofitant la bonança d’aquests últims dies de febrer hem volgut fer una excursió a la Serra del Cadí per contemplar la seva magnífica cara nord que en aquest temps ens ofereix les seves dretes canals nevades. Marxen doncs fins a l’extrem mes oriental de la Cerdanya, a tocar de la província de Lleida.

La nostra primera intenció era arribar fins a la Canal del Cristall, però la neu i el gel acumulats i el fet de no portar grampons, ens han fet repensar i finalment ens hem quedat en l’espectacular Prat de Cadí. Ja sabeu que la prudència és l’eina més important a la muntanya.

EXCURSIÓ A PRAT DE CADI (Estana, La Cerdanya). Des d’aquest precios prat d’alta muntanya, els contraforts del Cadí ens observen com gegants impasibles.

Com veieu en el mapa de situació adjunt, per arribar a Estana heu d’anar fins a Martinet de Cerdanya i a la sortida del poble agafar la carretera LV-4055 que creua el Segre i va cap a Montellà, a dos cents metres passat el pont, trobarem a la dreta el desviament a Estana (hi ha indicador), la pista asfaltada d’uns 10 km ens porta al petit i enlairat poble (1505 metres) on deixarem el cotxe per començar la nostra excursió.

 

Just al costat de l’aparcament hi ha una taula de pícnic que aprofitem per seure i esmorzar, de manera que quan comencem a caminar ja hem sumat unes quantes calories que ben segur perdrem en la pujada. No oblidem els bastons i una mica d’aigua pel camí. 

 

Travessem el poble passant per davant de l’església, a la nostra esquena podrem contemplar una magnífica vista del massís del Puigpedrós. Com podeu veure en el mapa de l’excursió continuem per la pista de terra fins al Coll de Pallers (hem de seguir les indicacions Prat de Cadi i Canal del Cristall), a partir d’aquest coll comença la pujada per un camí ben marcat però molt pedregós, en el nostre cas es va afegir la dificultat del glaç que en algun tram obligava a anar amb precaució, tanmateix amb l’ajuda dels bastons anaven fent via pel mig del bosc.

En una hora aproximadament arribarem al Coll Roig (1780 m ) que rep aquest non pel color que les roques de gres donen a aquest lloc, a partir d’aquest punt el camí es fa durant una estona més planer i després d’una curta pujada en 20 minuts serem a Prat de Cadí on el paisatge s’obre i ens ofereix una preciosa vista de la serralada amb la Canal del Cristall davant nostre flaquejada per les espectaculars roques Verda i de l’Ordiguer.

 

Com hem dit al principi d’aquesta ressenya, la nostra intenció era pujar fins a la Canal del Cristall, però com veieu a les fotografies hi havia força neu i glaç i ho vam deixar per un altre ocasió, no obstant si quan hi aneu no hi ha tanta neu i porteu el material adequat es pot allargar l’excursió una hora i pujar fins al peu de la canal o fins a la Font del Cristall, cal però ser pudent i pensar que l’ascensió de la canal requereix tenir una certa experiència en alta muntanya.

Després de descansar una mica i si s’escau fer un mos, iniciarem la tornada pel mateix que hem pujat, al cap de 50 metres trobarem una desviació en baixada a la dreta que ens endinsa en el bosc de pi roig i sempre en baixada ens portarà fins a una pista que passant pels prats i la borda del Baster ens durà finalment amb una pujada d’uns 100 metres a Estana. Tot plegat són unes 3 hores sense contar les aturades que la contemplació del paisatge requereix.

          

En arribar al cotxe ens va envair el dubte de si acabar-nos la mica de menjar que ens quedava o anar a Martinet a dinar, com que teníem força gana ens vam decidir per la segona opció. Martinet és una població turística i te molts llocs on poder menjar a un preu raonable.

Més informació, clica: Martinet

  

Esperem que hageu gaudit de la caminada i els paisatges que aquesta serralada ens ofereix. Bona tornada