dsc01168_2

Aquesta és la segona excursió què viatjar és cultura fa al Cabrerès o Collsacabra (OSONA). Quan en l’itinerari La Grevolosa-Cabrera, vam pujar a l’ermita de Cabrera i vam veure davant nostre ELS AIATS, ho vam dir, hem de pujar a aquesta espectacular cinglera, així que avui toca, som-hi.

La boira sempre tan present a la Plana de Vic que inicialment creiem que ens esgarraria l’excursió, de cop i volta quan estàvem arribant al nostre destí es va comença a esvair i ens va regalar aquest efímer paisatge que veieu a l’esquerra i que vam poder captar amb la nostra càmera.

L’aproximació a aquesta excursió es fa per la carretera C-153 que va de Vic a Olot (Veure mapa de situació, clica a sobre per ampliar), quan arriben al Coll del Bac, entre els kilòmetres 26 i 27, a l’esquerre de la carretera en direcció a Olot trobarem una pista en molt bon estat que ens portarà a Can Comajoan, on deixarem el cotxe, just davant de la cadena que barra el pas als vehicles.mapa-situacio-aiats

dsc01172 dsc01255

mapa-excursio-alpina

                       Aquesta és una excursió d’unes 3/4 hores, mireu el mapa de la dreta per veure el recorregut complet. Encara que no ofereix cap perill, requereix bon calçat i uns bastons de muntanya, que sobre tot ens ajudaran en la baixada que és una mica dura, si no heu esmorzat, convé portar alguna cosa per fer-ho quan us convingui. L’inici del camí es fa pel costat de la tanca de la granja, un centenar de metres més enllà de Can Comajoan i l’ermita de Sant Gil. Com és una finca particular no hi han senyals indicadores, així que més avall  us deixem un mapa de detall que us ajudarà en aquests primers minuts del recorregut. Deixarem els prats de Comajoan, sense perdre alçada i resseguint els suaus morrals sedimentaris esmicolats per l’erosió, amb vint minuts arribarem a les vistes de la gran masia d’Aiats.

dsc01248 tiet-miquel-i-embaras

La depassarem resseguint el camí que va per les feixes de sobre de la casa, aviat arribarem al bosc on comença la pujada cap el Coll de Bram que fent giragonses i un cert pendent, amb menys de una hora ens menarà a aquest bonic coll, uns senyals blaus i algunes fites de pedres ens marcaran el camí que va seguin el barranc del torrent d’Aiats.

  dsc01201

Des d’aquest coll veiem al nostre davant l’escala de pujada a Cabrera (veure l’itinerari: La Grevolosa-Cabrera) si aneu molt bé de temps i de forces i no heu estat mai val la pena pujar, heu de saber però que entre pujar i baixar estareu ben bé 1 hora. Nosaltres com ens indica el senyal del Coll de Bram ens dirigirem cap al corriol que mena al Pla d’Aiats, el trobaren, anant uns 100 metres enrere pel camí per on hem vingut, una mica emboscat a l’esquerre (us deixem un mapa de detall). Com podreu veure en 5 minuts trobareu un petit pas sense perill, però una mica complicat, en el que hi ha una corda fitxa per ajudar-nos, superat això el camí és fàcil i molt bonic, doncs pujarem serpentejant per una magnífica fageda i amb 1/2 hora serem al Pla d’Aiats (1300 metres).

 Passarem per sobre de las cabanes del pla d’Aiats i continuarem pel pla fins al mirador natural on si tenim sort, veurem un paisatge excepcional de les planes d’Osona i La Garrotxa ( ATENCIÓ, el mirador no està protegit amb baranes, cal mantenir-se apartat dels marges de la cinglera)

IMG_1032 detall-pujada-a-la-cinglera dsc01203

dsc01209 dsc01213 dsc01222

Un cop fetes les fotografies de rigor tornarem endarrere pel mateix camí fins a les cabanes que hem vist abans, al davant comença la baixada que resseguint una fondalada boscosa i amb un fort pendent entre roques i arrels ens dura amb una 1/2 hora a la masia dels Aiats on retrobaren el camí  de retorn cap a l’ermita de Sant Gil i Comajoan on tenim aparcat el cotxe. 

 dsc01233 dsc01243 dsc01242 

Segurament per l’hora i per l’esforç tindreu força gana, aixi que si porteu menjar es el moment de fer un mos, si voleu, podeu fer com nosaltres que vam anar a Cantonigròs (5 minuts de cotxe) on varen trobar el restaurant Cal Carreter situat a la mateixa carretera just a l’entrada del poble, on varen gaudir d’un menú molt variat i econòmic.

Havent dinat, i segons l’hora que sigui, si us ve de gust. encara podeu allargar una mica l’excursió anant a fer un cafè a una de les places més boniques de Catalunya, la Plaça Major de Vic, la capital d’Osona. Segur que  això us obligarà a tornar un altre dia per conèixer amb detall el ric patrimoni cultural d’aquesta ciutat. Nosaltres ho farem. Per més informació, clica: Turisme de Vic

vic_panoramica