L’itinerari d’avui ens porta a la comarca pirinenca del Ripollès on farem des de Sant Joan de les Abadesses una caminada circular per la bora del Ter i la Ruta del Ferro i després ens desplaçarem fins a Ripoll, capital de la comarca on dedicarem unes hores a visitar el monestir i els seus carrers i places.

1) CAMINANT PER LA VORA DEL TER. Una excursió circular

La caminada d’unes 3 hores que us proposem recorre un tall del riu Ter que va resseguint el marge dret del riu pel GR-151 -també és camí de Sant Jaume- des de Sant Joan de les Abadesses fins a la Via Verda del Ferro i del Carbó que ens portarà de tornada cap a Sant Joan, tot just agafar la via verda travessarem el Ter pel Pont de Ribamala.

MAPA DE L’EXCURSIÓ                                                                                                                      MAPA DE SANT JOAN

   

Com veieu en els mapes sortim del pàrquing de Sant Joan i passant pel costat del Monestir i el Palau de l’Abadia prenem el Pg. de la Plana fins el final, girem pel carrer del Ter i arriben a una rotonda on comença el camí que transcorre primer per un sender ben fressat i molt a prop del riu que va travessant l’espès bosc de Rivera i després ja molt pla va resseguint uns camps i en pocs minut ens porta fins a la gran masia amb torreó de Can Roca on troben una pista encimentada que agafarem en direcció a Ripoll.

A partir de Can Roca el camí no té pèrdua i amb poc més de mitja hora arribarem a la masia La Rodonella i a la Via Verda Del Ferro i el Carbó que prenem en direcció a Sant Joan, de seguida travessarem el Ter i a uns 200 metres agafarem un desviament a la dreta (està senyalitzat) que per dins els terrenys de l’Agrupació Esportiva del Ripollès ens durà en pocs minuts pel costat d’un canal, a la resclosa del pantà de Cal Gat i tot seguit a una casseta de guaita de fusta que lamentablement per la gran vegetació existent no ens dóna gaire visió, continuarem per un sender que va al costat dels camps fins a un altre mirador i davallarem pel bosc de ribera fins a arribar a la vora del pantà que encara que té unes dimensions reduïdes en certes èpoques de l’any és un lloc valuós per les aus migratòries.

Per el mateix sender tornarem fins a la Via Verda (antiga via del ferrocarril), on reprendrem el camí cap a Sant Joan de les A. La pista, ampla i molt ben acondicionada s’ha de compartir educadament per caminants i ciclistes, un cop superat un pas sota la carretera, va pujant molt lentament de cota i discorre entre prats, masies i petites boscúries que formen un paisatge molt endreçat amb la Serra Cavallera a la nostra esquerre i les planes sedimentaries del Ter a la dreta. Amb uns 40 minuts serem a les vistes de Sant Joan i arribaren al Parc de l’antiga estació (Vegeu mapa de detall)

Segurament després de la caminada estarem planejant dinar alguna cosa, si porteu menjar el parc es un bon lloc per fer un pícnic, sinó, podeu dinar en alguns dels molts bars i restaurants que hi ha a Sant Joan o a Ripoll que es la nostra destinació de la tarda.

Des de l’antiga estació com veieu en el mapa agafaren el Passeig que amb forta baixada en uns minuts ens porta al Pont Vell i a l’aparcament on hem començat l’excursió, tot plegat haurem estat caminant unes 3 ó 4 hores.

A l’itinerari del Taga-Sant Joan de les Abadesses d’aquest mateix web, si voleu trobareu més informació sobre aquesta Vila.

2) EL MONESTIR DE RIPOLL. A la confluència del Ter i del Fresser la capital del Ripollès acull una llarga història i un valuós patrimoni.

Per tot plegat, nosaltres, avui ens desplaçarem fins a Ripoll per visitar el monestir de Santa Maria de Ripoll, fundat l’any 879 pel comte Guifré el Pilós i  reformat per mestres Llombards contractats per l’abat Oliba fou consagrat per ell mateix l’any 1032. 

 Per arribar al Monestir heu de prendre la carretera N-260 i la C-26 fins a la rotonda d’entrada al pàrquing on deixarem el cotxe. Al final de l’aparcament hi ha un pont de ferro per a vianants que travessant el ter ens mena al nucli antic i monestir. (vegeu el mapa de detall de Ripoll).

Recomanem fer la visita completa del monestir que compren la magnifica i monumental portalada ja restaurada, l’església,  el claustre, el cenobi medieval i el panteó comtal.

Per veure tota la informació del monestir i horaris de visita, clica:  Monestir de Ripoll

Us deixem una galeria de fotos per animar-vos a visitar aquesta joia arquitectònica 

Si encara teniu temps i ganes podeu fer una passejada pel nucli antic de Ripoll, en aquest enllaç trobareu tota la informació turística: Ripoll

Esperem que la sortida us hagi agradat i tingueu un bon retorn a casa