Itinerari:

Aquest és un itinerari d’un sol dia, que transcorre per un bonic i místic paisatge osonenc. L’itinerari té tres etapes que descrivim a continuació i que representen tres llocs emblemàtics d’aquesta zona de l’espai natural Guilleries-Savassona.  Es pot fer en molta tranquil·litat, si comencem l’excursió no més tard de les 9 del matí, ah! i no oblideu l’entrepà. Cliqueu sobre el mapa per ampliar.

  itin.savass.

Foto: Sant Feliu de Savassona  al cap d’amunt del rocam

1) El jaciment neolític i Sant Feliu de Savassona (Osona). Antic llogaret on el misteri i la historia es donen la ma.

IMG_7812Com es pot veure al mapa general la nostra primera aturada  és a la carretera BV-5213, deixarem el cotxe  en un petit aparcament que hi ha a l’esquerra de la carretera, just passat una gran corba i davant d’un camí que entra al veïnat de  Savassona (mireu el mapa topogràfic que presentem més avall).

A la part esquerra d’aquest aparcament comença un corriol que vorejant un bosquet ens ha de dur fins al pla on hi ha les grans pedres que donen en aquest lloc un cert aire misteriós. Aquestes  roques de gres segurament es varen despendre del turo on es troba l’església, els antics habitants el consideraven un lloc màgic. Les restes trobades en les diverses excavacions així com les cisternes i tombes antropomorfes demostren la seva utilització com a recer i necròpolis des de l’època neolítica, realment el paisatge imposa un cert respecte.

Els escaladors novells, aprofitant les roques per fer practiques proveïts d’uns bons matalassos per esmorteir les freqüents caigudes.

IMG_7821   

mapa S.Feliu de SJust per la part de darrere de la gran pedra del sacrifici s’enfila un camí en alguns trams esglaonat (clica sobre el mapa per ampliar) que ens porta en uns quinze  minuts fins a Sant Feliu de Savassona (segle XI) que va ser construïda adjacent a  una esglesiola preromànica del segle X .

 

Un cop dalt l’ermita és un bon moment per esmorzar gaudint d’una bonica vista sobre Sant Pere de Savassona i el seu castell.  Com veiem en el mapa recomanem fer una breu passejada per un camí planer una mica desdibuixat que sortint de darrere de l’església ens porta a un mirador natural des del qual podem observar un gran meandre que es forma a la cua del pantà de Sau. Un cop fetes les fotos de rigor cal desfer el camí i tornar cap a l’aparcament del cotxe

Si esteu interessats en el tema del jaciment arqueològic, cliqueu  aquí

2) Sant Pere de Casserres, (segle XI)

Des de l’aparcament esmentat si volguéssim, podrirem agafar un camí que passant per Fussimanya ens portaria a Sant Pere de Casserres, això, ens obligaria a tornar també a peu per buscar el cotxe ( més de 5 hores anar i tornar) de manera que pujarem al vehicle i seguint la carretera endavant ens dirigirem cap al parador de turisme de Sau. Just a l’entrada hi ha un trencall que per una carretera estreta però en bon estat ens portarà al capdamunt de l’espadà on hi ha l’aparcament del centre de visitants.

  

La foto que presentem ens permet visualitzar l’extraordinari emplaçament del monestir al capdamunt d’una cinglera que obliga al riu Ter a fer una gran giragonsa  en el seu tram de les Guilleries.

Va ser construït al segle XI i durant molts anys va estar sota la protecció del gran monestir benedictí  de Cluny a França. Per visitar el monestir hem de passar pel centre d’acollida i  agafa un camí molt arreglat i segur que per sobre les grans lloses que l’erosió ha deixat al descobert, ens dura a l’entrada del monestir.

   

Horaris de visites:

Temporada d’hivern: (01/11 a 28/02) de 11:00 a 17:30

Temporada de primavera i de tardor: (01/03 a 14/06 – 16/09 a 31/10) de 10:00 a 17:30
Temporada d’estiu: (15/06 a 15/09) de 10:00 a 19:00
Tancat: Tots els dilluns no festius (dimarts en cas de ser festiu el dilluns), i el 25 de desembre. Per vacances, la segona quinzena de gener.    Per veure més informació i imatges del monestir clica aquí

3) FOLGUEROLES, El poble de M. Cinto Verdaguer

Quan acabem la visita del monestir com que segurament estarem als volts del migdia tindrem que comença a pensa on podem dinar, els que el portin no tenen cap problema doncs qualsevol indret es bo per fer un recer i ompli una mica la panxa, si la vostra idea és anar al restaurant, recomanen agafar el cotxe i anar com us indiquem en el mapa de l’itinerari fins a Folgueroles, la nostra 3ª etapa, aquest és el poble on va néixer Mossèn Cinto Verdaguer, just a la plaça hi ha un restaurant on es pot dinar a un preu raonable. Havent dinat és el moment ideal per fer una passejada pel poble que té molts racons d’interès.

 IMG_7900

Per més informació clica Folgueroles 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s